Mainos

Makedonian uutta Nato-operaatiota valmistellaan kiireesti

Sotilasliitto Nato valmistelee ripeästi uutta Makedonian rauhanturvaoperaatiota, josta päätettiin periaatteessa Nato-maiden puolustusministerikokouksessa eilen. Naton mukaan uuteen Amber Fox (meripihkakettu) -operaatioon voi tarvittaessa osallistua yhteensä tuhat Nato-sotilasta, joista 300 on jo Makedoniassa. Operaatio on jatkoa eilen päättyneelle aseriisuntaoperaatiolle.

-Operaatiota valmistellaan valon nopeudella, Naton tiedottaja Mark Laity sanoi Skopjessa tänään.

Operaatio kestää kolme kuukautta, mutta sitä voidaan sotilasliiton mukaan jatkaa tarvittaessa.

-Teemme kaikkemme, ettei turvallisuuskuilua pääsisi syntymään. Maassa on jo toimintavalmiita joukkoja, Laity sanoi.

Saksalaiskomennossa toimivien Nato-joukkojen on tarkoitus suojata EU:n ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoiden toimintaa maassa. Operaatio toteutetaan Makedonian hallituksen pyynnöstä, Nato painotti.

Kuukauden kestäneeseen Naton aseriisuntaoperaatioon osallistuneet joukot olivat vetäytymässä Makedoniasta tänään. Naton mukaan albaanisissit luovuttivat 3875 erilaista asetta ja 400000 ammusta, räjähdettä tai miinaa. Sotilasliitto oli asettanut tavoitteekseen kerätä 3300 asetta.

Aseriisuntaoperaatio oli osa Makedonian hallituksen ja vähemmistöalbaanien välistä rauhansopimusta, joka lupaa albaaneille kohennusta muun muassa kielen asemaan. Rauhansopimusta edelsivät puoli vuotta jatkuneet väkivaltaisuudet albaanisissit ja hallituksen joukkojen välillä.

(MTV3-STT)

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.