Makedonian parlamentti jatkoi rauhansopimuksen käsittelyä

Makedonian parlamentti jatkoi maanantaina keskustelua siitä, aloitetaanko albaanien kansannousun päättämiseksi solmitun rauhansopimuksen toteuttaminen. Rauhansopimuksen käsittelyn jatkamisesta päätettiin parlamentin puhemiehen mukaan siitä syystä, että albaanisissit lopettivat poliisia arvostelevan mielenilmauksensa viikonloppuna.

Tiesulkuja rakentaneiden sissien kerrottiin syyttäneen poliisia häirinnästä. Istunto keskeytettiin lauantaina parlamentin puhemiehen Stojan Andovin esittäessä uusia vaatimuksia. Andov sanoi, että väkivaltaisuuksia paenneiden ihmisten on voitava palata takaisin koteihinsa ja albaanisissien on vetäydyttävä asemiin, joissa he olivat heinäkuun alussa.

EU:n, Yhdysvaltain ja Ety-järjestön edustajat sekä Makedonian presidentti BorisTrajkovski taivuttelivat sunnuntaina Andovin jatkamaan rauhansopimuksen käsittelyä. Albaanisissit ovat luovuttaneet sotilasliitto Natolle tähän mennessä noin 1 200 asetta. Sissit ovat kuitenkin tehneet selväksi, etteivät he aio luovuttaa enempää aseita ennen kuin parlamentti on päässyt eteenpäin luvattujen poliittisten uudistusten toteuttamisessa.

Rauhansuunnitelmassa luvattuihin uudistuksiin kuuluu Makedonian albanialaisen vähemmistön oikeuksien lisääminen. Se sisältää uusia työpaikkoja albaaneille poliisivoimiin ja albanian kielen käytön lisäämisen. Naton on määrä kerätä sisseiltä yhteensä 3 300 asetta 26:nteen syyskuuta mennessä. Kansallismielisen VMRO-puolueen tuki rauhansuunnitelmalle on epävarmaa. Puolueen edustaja sanoi maanantaina, että kaikki sissiryhmät eivät ole hajaantuneet ja että todellista tulitaukoa ei ole. Rauhansuunnitelma tarvitsee 78 edustajan tuen tullakseen hyväksytyksi. Keskusteluun osallistuu 116 kansanedustajaa.

Yhdysvallat esitti tarkkailijoita

Yhdysvaltain lähettiläs James Pardew sanoi maanantaina, että Makedoniaan pitäisi lähettää kansainvälisiä tarkkailijoita Naton aseidenkeruun päätyttyä. Pardew kehotti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä Etyjiä päättämään pikaisesti, lisääkö se Makedoniassa toimiva tarkkailijaryhmänsä kokoa.

Etyj harkitsee 25 tarkkailijan ryhmän kasvattamista 51 tarkkailijan joukoksi. Amerikkalaisdiplomaatin mielestä tarkkailijoita pitäisi olla paljon enemmän. Tarkkailijoiden tulisi hänen mielestään olla aseistamattomia. Naton operaatiota ei hänestä tulisi pidentää.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat