Mainos

Makedonian jäsenyys sai vihreää valoa

EU-komissio suosittelee jäsenyysneuvottelujen aloittamista Makedonian kanssa.

Laajentumiskomissaari Olli Rehnin mukaan Makedonia on edennyt uudistuksissaan hyvin ja se täyttää jäsenyyttä hakeville maille asetetut niin sanotut Kööpenhaminan kriteerit.

Rehn toivoo, että jäsenyysneuvottelujen aloittaminen kannustaa ratkaisun löytämiseen Makedonian ja Kreikan välejä hiertäneessä nimikiistassa. Kreikka on estänyt Makedonian EU- ja Nato-jäsenyydet, sillä se ei hyväksy Makedonia-nimen käyttöä, koska Pohjois-Kreikassa on samanniminen maakunta.

Makedonian jäsenyysneuvottelujen aloittaminen edellyttää EU:n jäsenmaiden yksimielistä päätöstä.

Kroatia lähinnä jäsenyyttä

Rehn arvioi myös, että Islanti ja Kroatia saattavat päästä EU:n jäseniksi yhtä aikaa.

Kroatia on EU:n tämänhetkisistä ehdokasmaista lähinnä jäsenyyttä, mutta Rehnin mukaan Islanti saattaa nousta sen rinnalle, koska saarivaltio on jo valmiiksi tiiviisti kytköksissä EU:hun. Islanti kuuluu esimerkiksi Euroopan talousalueeseen ja on mukana kansalaisten matkustamista helpottavassa Schengen-yhteistyössä.

Rehnin mukaan EU-komissio saattaa suositella talouskriisistä pahoin kärsineen Islannin jäsenyysneuvottelujen aloittamista vielä tämän vuoden puolella. Tämän jälkeen unionin jäsenmaat päättävät neuvottelujen aloittamisesta.

- Jos Kroatia ja Islanti ovat valmiit suunnilleen samaan aikaan, muutaman kuukauden sisällä, olisi EU:n kannalta järkevää, että liittyminen tapahtuisi yhtä aikaa, Rehn sanoo.

Rehn ei suostu arvioimaan milloin Kroatian ja Islannin jäsenyys voisi toteutua. Kroatian arvioidaan saavan omat jäsenyysneuvottelunsa päätökseen ensi vuoden aikana, mutta varsinaisen jäsenyyden arvioidaan toteutuvan vasta seuraavina vuosina.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.