Mainos

Makedoniaan maansuru

Makedoniassa on julistettu maansuru, kun kahdeksas sotilas menehtyi eilen sattuneessa miinaräjähdyksessä saamiinsa vammoihin.

Maansurulla muistettiin myös keskiviikkona kuolleita kymmentä sotilasta. Kuolemantapaukset ovat herättäneet makedonialaisissa kiivaita tunteita, ja niiden pelätään tyrmäävän toiveet väkivaltaisuudet päättävästä rauhansopimuksesta.

Albaanikapinallisten ja makedonialaissotilaiden kerrottiin ottaneen lauantain vastaisena yönä yhteen Pohjois-Makedoniassa. Viisi makedonialaispoliisia haavoittui ampumavälikohtauksessa, joka alkoi kapinallisten hyökättyä poliisiasemalle Skopjen pohjoispuolella sijaitsevilla Zedenin vuorilla, sisäministeriön edustaja kertoi. Poliisilähteiden mukaan kapinalliset olivat tulleet Makedoniaan laittomasti Kosovon puolelta. Armeijan edustajan mukaan albaanisissit rikkoivat tulitaukoa ampumalla automaattiaseilla useita kertoja Tetovon kaupungin lähistöllä sijaitsevissa kylissä. Armeija ei ollut vastannut tulitukseen.

Mielenosoituksia Skopjessa


Länsimaiden puolueettomuutta arvostelevat sadat mielenosoittajat yrittivät tunkeutua Yhdysvaltain suurlähetystöön Skopjessa myöhään perjantai-iltana. Mellakkapoliisi kuitenkin esti mielenosoittajien pääsyn rakennukseen.

-Nato on sama kuin UCK (albaanien Kansallinen vapautusarmeija), huusivat mielenosoittajat ja vaativat

Boris Trajkovsky, Makedonian presidentti

Makedonian hallituksen ja presidentin Boris Trajkovskin eroa. Silminnäkijöiden mukaan mielenosoittajat heittelivät kiviä suurlähetystöä ja poliisia kohti. Mielenosoittajat rikkoivat myös albaanien omistuksessa olevia kauppoja kaupungin keskustassa.

Makedonian hallitus on moneen otteeseen syyttänyt länsimaita siitä, että nämä auttavat epäsuorasti UCK:n sissejä. Ulkoministeri linka Mitreva on vedonnut kansainväliseen yhteisöön, jotta se aloittaisi voimatoimet sissien väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Mitrevan mukaan kapinalliset eivät kuitenkaan luovuta aseitaan vapaaehtoisesti Nato-joukoille.

Sissien johtaja Ali Ahmeti sanoi tukevansa rauhansopimusta, joka on määrä allekirjoittaa maanantaina. Ahemetin mukaan sissit suostuvat aseistariisuntaan, mutta hän ei antanut mitään tarkkaa aikataulua Amerikan ääni -radion haastattelussa myöhään eilen.

(MTV3-STT-AFP-AP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.