Makedoniaa suostutellaan joustamaan vaatimuksistaan

Rauhanneuvotteluissa pyritään tänään saamaan Makedonia joustamaan vaatimuksistaan. Slaavienemmistön eiliset vaatimukset vaikeuttavat neuvotteluja.

Tänään jatkuvissa rauhanneuvotteluissa länsimaiden edustajat yrittävät saada Makedoniaa joustamaan eilisistä vaatimuksistaan. Rauhanneuvottelut ajautuivat eilen vaikeuksiin slaavienemmistön esitettyä uusia vaatimuksia. Niitä luonnehdittiin sopimusta vaarantaviksi. Vaatimukset koskivat muun muassa albaanikapinallisten täydellistä aseriisuntaa ennen rauhansopimuksen hyväksymistä.

Eilen oli tarkoitus viimeistellä rauhansopimuksen yksityiskohtia, mutta uudet vaatimukset venyttivät neuvotteluja. Makedonian hallitusta lähellä olevan lähteen mukaan Naton Balkanin lähettiläs Pieter Feith aikoo osallistua tänään jatkuviin neuvotteluihin. Feithillä oli ratkaiseva merkitys heinäkuun alussa solmitussa tulitaukosopimuksessa.

Poliisista päästiin sopuun aikaisemmin


Kahden slaavipuolueen ja kahden albaanipuolueen johtajat ovat aikaisemmin päässeet sopimukseen poliisivoimia koskeneessa kiistassa. Sopimuksen mukaan albaanien määrää poliisivoimissa lisätään, mutta poliisia ei hajauteta.

Albaanit olivat vaatineet albaanienemmistöisten alueiden poliisivoimille pitkälti itsenäistä asemaa. EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana oli vauhdittamassa neuvotteluja. Solanan mukaan sopimus kaipasi enää vain hienosäätöä.

EU:n lähettiläs neuvotteluissa, Francois Leotard, kuvasi aiemmin sopua sisällöltään "tyydyttävä". Hän sanoi neuvottelujen olleen vaikeat, ja lisäsi, että paljon työtä on vielä tehtävä. Albanian kielen asemasta sopu tuli jo ennen poliisivoimia koskeneen kiistan ratkaisua.

Natolta rauhanturvaajia


Albaanivähemmistön aseman parantamista vaativien sissien ja Makedonian armeijan väliset taistelut maan pohjoisosassa ovat vieneet Makedonian sisällissodan partaalle. Sotilasliitto Nato onkin luvannut lähettää rauhanturvaajia Makedoniaan valvomaan sissien aseistariisuntaa.

Sissit eivät ole osallistuneet rauhanneuvotteluihin, mutta sopimuksen ei uskota ratkaisevan Makedonian ongelmia, jos sissit eivät ole tyytyväisiä siihen. Yhteenottoja on esiintynyt neuvottelujen aikanakin huolimatta viime kuussa solmitusta tulitauosta.

Parlamentin on vielä hyväksyttävä neuvotteluissa saavutettu sopimus, kun se on valmistunut. Parlamentin puhemies Stojan Andov on vaatinut sissien vetäytymistä asemistaan ennen sopimuksen vahvistamista. Sissit sanoivat luopuvansa aseistaan vain asteittain rauhansopimuksen toimeenpanon etenemisen myötä. Sissit haluavat, että heidän vaatimuksiaan toteutetaan käytännössä ennen aseiden laskemista.

Neuvotteluissa on kieli- ja poliisikysymysten lisäksi sovittu, että lakien hyväksymiseksi parlamentissa vaaditaan tietty määrä vähemmistökansanedustajien ääniä. Määrärahoista albaniankielistä korkeakouluopetusta varten on myös päätetty.

Albaaneja on vajaa kolmasosa Makedonian väestöstä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat