Mainos

Makedonia sotatilan partaalla

Makedonian hallitus harkitsee sotatilan julistamista maahan viimeöisten rajujen taistelujen takia. Viisi makedonialaissotilasta sai yöllä surmansa albaanisissien väijytyksessä lähellä Tetovon kaupunkia. Makedonian ja Kosovon rajaa partioivat suomalaiset rauhanturvaajat ovat kuitenkin olleet toistaiseksi sivussa taisteluista.

Makedonialainen sotilas on tarkkana.

Makedonian armeija on moukaroinut lähes päivittäin albaanisissien hallussa olevia kyliä. Sissit ovat kuitenkin pitäneet asemansa ja tehneet nopeita vastaiskuja. Taistelujen kumu kuuluu Kosovon puolelle, jossa rajan pinnassa on nyt myös suomalaisia rauhanturvaajia valvontatehtävissä.

Suomalaispataljoonan komentajan mukaan rajalle komennettu 14 miehen joukko ei ole toistaiseksi joutunut vaaratilanteisiin. Eversti Sakari Honkamaa kertoo MTV3:n uutisille, että suurempia kahinoita ei juuri ole tapahtunut. Tetovon alue jää aika tavalla itään ja taistelut käytiin viime yönä Kosovon puolella. Suomalaiset ovat taistelualueesta linnuntietä kuljettaessa noin 25 kilometrin päässä.

Kireä tilanne Makedoniassa

Makedonia harkitsee nyt sotatilan julistamista ja yleistä liikekannallepanoa. Se tietäisi taistelujen kiihtymistä entisestään. Honkamaa sanoo, että armeijan ei uskota tulevan sissien perässä Kosovon puolelle. Hän ei myöskään pidä millään tavoin todennäköisenä, että taistelut leviäisivät Kosovon puolelle. -Sissithän käyttävät tällä hetkellä ja ovat koko ajan käyttäneet sekä Makedonian että Serbian Presevon suunnasta Kosovoa tukialueenaan eli tulivat karkuun meidän puolelle ja olivat siellä aikansa. He huolsivat, kouluttivat ja menivät sitten takaisin taistelemaan tällä kertaa Makedonian puolellle, kertoo eversti Honkamaa.

Suomalaisjoukkojen yhtenä tehtävänä on katkoa sissien huoltoyhteyksiä ja estää laiton rajan ylittäminen puolin taikka toisin. -Me riisumme sissit aseista jos sieltä on joku tulossa, jatkaa Honkamaa. Kfor-joukkojen ja sissien välillä ei kuitenkaan ole varsinaista jännitystä. Mitään taisteluja ei ole vielä käyty ihan erillisiä tapauksia lukuunottamatta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.