Mainos

Makedonia-operaatio EU:n vastuulle

Euroopan unioni ottaa vastuun Makedonian rauhanturvaamisesta. EU:n ulkoministerit sopivat tänään, että operaatio siirtyy ennakkosuunnitelmien mukaan EU:n lipun alle sotilasliitto Natolta. -Todennäköisesti operaatio alkaa 1. maaliskuuta, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoi Brysselissä.

Kyseessä on EU:n ensimmäinen sotilaallinen kriisinhallintaoperaatio. Alustavien tietojen mukaan rauhanturvaajien määräksi tulee noin 300 sotilasta. Naton johtamassa operaatiossa on ollut 130 sotilasta ja 230 esikunnan jäsentä, joista osa on ollut tosin koulutuksessa.

Naton operaatio "Allied Harmony" päättyy helmikuun puolivälissä, joten EU pyytää sotilasliittoa jatkamaan sitä muutamalla viikolla. Käytännössä EU joutuu tukeutumaan yhä Naton komentoketjuun ja suunnittelurakenteisiin. Operaation komentajaksi on tulossa saksalainen amiraali Rainer Feist, joka on myös Naton Euroopan joukkojen varakomentaja.

Sotilasasiantuntijoiden mukaan tilanne on Makedoniassa yhä epävakaa, vaikka pahoja konflikteja ei ole viime aikoina sattunut. Siksi rauhanturvaajien läsnäoloa tarvitaan edelleen.

Operaation yksityiskohtia käsitellään huomenna EU-maiden puolustusvoimien komentajien kesken. Lopullisesti päätökset on määrä tehdä helmikuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.