Mainos

Makedonia hyväksyi armahduslain

Makedonian parlamentti hyväksyi myöhään eilen illalla armahduslain. Se kuuluu tärkeänä osana rauhansopimukseen, joka lopetti Makedonian armeijan ja albaanisissien väliset taistelut viime syksynä.

Länsimaisten diplomaattien mukaan armahduslaki on ratkaiseva pysyvän rauhan lujittamiseksi Makedoniassa. Lain tarkoituksena on armahtaa kaikki ne albaanikapinalliset, jotka olivat osallisia yli puoli vuotta kestäneisiin väkivaltaisuuksiin Makedonian hallituksen joukkojen ja albaanisissien välillä. Maan pääpuolueet pääsivät sopuun lain sisällöstä helmikuussa.

Armahduslaki takaa, ettei ketään voida syyttää kapinallisista toimista tai aseellisesta väkivallasta. Armahdus koskee myös noin sataa entistä albaanisissiä, jotka ovat odottaneet vangittuna oikeudenkäyntiä. Mahdollisista sotarikossyytöksistä päättää Haagissa toimiva YK:n sotarikostuomioistuin.

Viime elokuussa allekirjoitetussa rauhansopimuksessa sovittiin albaanivähemmistön oikeuksien lisäämisestä ja siitä, että albaanisissit ryhtyivät luovuttamaan aseitaan Nato-joukoille. Nyt hyväksytty armahduslaki on keskeinen osa rauhansopimusta.

Albaanisissit kävivät Makedonian pohjoisosassa seitsemän kuukautta sissisotaa, joka uhkasi syöstä koko maan sisällissotaan. Sissit vaativat maan albaaniväestölle parempaa asemaa. Albaanisissien entinen puhemies sanoi äänestyksen jälkeen, että uuden lain hyväksymisen jälkeen hän ei näe enää syytä aseellisiin konflikteihin Makedoniassa.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.