Mainos

Makedonia aloitti tulitauon

Makedonian armeija ilmoitti aloittavansa "väliaikaisen" tulitauon. Tulitaon lopettamiselle ei annetu määräaikaa. Albaanikapinalliset lupasivat kunnioittaa tulitaukoa.

Makedonia

Päätöksen tarkoituksena on helpottaa siviilien poispääsyä alueelta, jolla taisteluja albaanisissejä vastaan on käyty. Viranomaislähteiden mukaan maan presidentti Boris Trajkovski, pääministeri Ljubco Georgievski sekä sisä- ja puolustusministerit tekivät päätöksen tulitauosta. Armeija moukaroi aiemmin tänään sissien hallitsemia vuoristokyliä huolimatta siitä, että kapinalliset ovat uhanneet hyökätä pääkaupunkiin Skopjeen. Armeijan kranaatit osuivat Slupcanen ja Matejcen kyliin nostattaen valtaisia savupilviä. Alueella kuultiin myös konekivääritulitusta. Armeija käytti hyökkäyksessä helikoptereita, mutta kauan uhatusta maahyökkäyksestä ei vieläkään näkynyt merkkejä.

Eilen illalla albaanikapinallisten komentaja esitti Makedonian hallitukselle uhkavaatimuksen, jonka mukaan kapinalliset alkavat tulittaa Skopjen strategisia kohteita, kuten lentokenttää, öljynjalostamoa, poliisiasemia ja hallintorakennuksia, elleivät sotilastoimet lopu maanantaihin mennessä. Kapinalliset ovat hallinneet perjantaista lähtien Aracinovon esikaupunkialuetta, joka sijaitsee vain 10 kilometriä Skopjen keskustasta.

Lentokentälle kapinallisten tukikohdasta on vielä lyhyempi matka. Eri lähteet esittivät ristiriitaisia arvioita siitä, onko kapinallisilla sellaisia aseita, joilla se voisi toteuttaa uhkauksensa. Skopjessa oli maanantaina tavallista hiljaisempaa, ja monet ihmiset kertoivat pelkäävänsä hyökkäystä. Skopjen lentokenttä on toiminnassa, vaikka ainakin kaksi lentoyhtiötä peruutti lentovuoroja uhkausten vuoksi. Viranomaisten mukaan poliisivalvontaa alueella on lisätty ja kaikki mahdolliset välikohtaukset torjutaan ennakolta.

Asetakavarikko Kosovossa

Kosovossa toimivat yhdysvaltalaiset rauhanturvaajat kertoivat maanantaina pidättäneensä 12 ihmistä, joiden epäiltiin salakuljettavan aseita ja muita varusteita Makedoniassa taisteleville kapinallisille. Suurimmassa yksittäisessä takavarikossa Kfor-sotilaat löysivät kuorma-autoihin kätkettynä 27 miinaa, 40 konekivääriä, kranaatinheittimen, pistooleja ja ammuksia. Lisäksi rajan yli yritettiin viedä univormuja, käteistä rahaa, ruokaa, vettä ja lääkkeitä.

Albaanikapinalliset ovat ottaneet yhteen Makedonian hallituksen joukkojen kanssa helmikuusta lähtien. He sanovat taistelevansa Makedonian albaaniväestön oikeuksien puolesta, mutta kapinallisten on myös arveltu havittelevan Suur-Albanian luomista. YK:n pakolaisjärjestön edustaja Kosovossa, Astrid van Genderen Stort, sanoi maanantaina, että kaikkiaan 33 000 albaania on paennut Makedoniasta rajan yli Kosovoon taistelujen alettua helmikuussa. Pelkästään viimeisten kolmen päivän aikana pakolaisia on saapunut 12 000.
(STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.