Mainos

Makedonia aikoi siirtää pakolaisia Albaniaan

Makedonia on luopunut aikeistaan siirtää tuhansia pakolaisia Albaniaan. YK:n pakolaisjärjestön päällikkö kertoi, että Makedonian viranomaiset aikoivat käännyttää viime päivinä saapuneita pakolaisia Albaniaan.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kummeksui Makedonian päätöstä, sillä YK:n mukaan leireillä on tilaa. Myöhään eilisiltana käytyjen neuvottelujen jälkeen Makedonia kuitenkin luopui pakolaisten siirtämissuunnitelmista.

Maailmanpankki kertoi tänään tukevansa Makedonian taloutta kahdella uudella lainalla. Maailmanpankin julkistamien lainojen yhteissumma on 82 miljoona dollaria eli reilut 459 miljoonaa markkaa. Ensimmäinen lainoista on tarkoitettu hätäavuksi, jotta Makedonia selviää pakolaistulvan aiheuttamista kustannuksista. Toisen lainan avulla parannetaan maan rata- ja tieverkkoa.

Lähes miljoona ihmistä paennut Kosovosta

Uusi pakolaisaalto saapui Kosovosta jälleen tänään Makedoniaan, missä on nyt yli 230 000 pakolaista, kertoi UNHCR. Sen edustaja arvioi, että päivän kuluessa saapuu noin 7000 ihmistä.
-Lauantaiaamusta maanantai-iltaan mennessä tulleiden määrä on siten yhteensä 20 000, sanoi UNHCR:n edustaja Astrid van Genderen Stort Blacen rajanylityspaikalla.

Kosovosta on paennut 945 187 albaania kriisin puhjettua yhteenotoiksi vuosi ja kolme kuukautta sitten, ilmoitti UNHCR Genevessä. Heistä 761 100 lähti pakoon Naton ilmaiskujen alettua 24. maaliskuuta. Makedoniasta on evakuoitu 60 871 pakolaista muihin maihin. Ennen Naton ilmaiskujen alkamista turvapaikkaa muista Euroopan maista haki 124 000 Kosovon albaania.

Nyt Albaniassa on 438 000 pakolaista, Makedoniassa 237 600 pakolaista ja Montenegrossa 64 000 pakolaista. Serbiassa on Belgradin viranomaisten mukaan 60 000 kosovolaista pakolaista. UNHCR ei pysty vahvistamaan tuota lukua.

Bosnia-Hertsegovinassa on 21 500 Kosovon pakolaista ja 21 000 muslimia Jugoslavian Sandjakin maakunnasta sekä 30 750 serbiä, kroaattia ja montenegrolaista muualta Jugoslaviasta. UNHCR:llä ei ole lukuja siitä, kuinka monta kosovolaista on joutunut kodittomiksi omassa maakunnassaan.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.