Majuri uhkasi varusmiestä: ”Taistelukentällä voi tulla omien ampumaksi”

Helsingin hovioikeus tuomitsi majurin laittomasta uhkauksesta 30 päiväsakkoon.

Uhkaus tapahtui sotaharjoituksessa Kemijärvellä kesäkuussa 2012. Majuri oli ollut menossa harjoituksen esikuntaan käskynantoon, kun esikunnan kulunvalvontapisteellä vartiossa ollut varusmies, sotilasarvoltaan sotilaspoliisi, oli kysynyt häneltä henkilökorttia.

Majuri oli kertonut sotilaspoliisille kaksiosaisen tunnussanan, jota sotilaspoliisi ei kuitenkaan tiennyt. Tämän jälkeen majuri oli kolauttanut kädellään kaulassaan ollutta, alaviistoon osoittanut rynnäkkökiväärin taittoperää ja todennut:

– Taistelukentällä voi tulla omien ampumaksi, jos ei tiedä tunnussanaa.

Sotilaspoliisi kuitenkin kertoi majurin osoittaneen häntä rynnäkkökiväärillä viiden sekunnin ajan ja kysyen samalla:

– Pitäiskö sut ampua tähän paikkaan?

Syyttäjän mukaan sotilaspoliisilla on ollut perusteltu syy pelätä turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa. Majurin aseessa oli lipas kiinni eikä piipussa ollut sysäyksenvahvistinta. Aseesta ei ulkopuolinen näin ollen ole voinut päätellä, että se ei olisi ollut täysin ampumavalmiina.

Tapauksella on ollut useita silminnäkijöitä, mutta he kertoivat tapahtumista ristiriitaisesti. Hovioikeuden mukaan jäi näyttämättä toteen, että majuri oli suunnannut rynnäkkökiväärin kohti sotilaspoliisia. Tästä syystä syyte palvelusrikoksesta hylättiin.

Helsingin hovioikeus tuomitsi majurin laittomasta uhkauksesta 30 päiväsakkoon, josta maksettavaa kertyi 1 170 euroa.

Tuomiosta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat