Mainos

Maitotiloja ajautumassa ongelmiin Pohjois-Suomessa

Osa pohjoisen tukialueen maidontuottajista on joutumassa vararikkoon. Järjestelmä, jossa etelän käyttämättömillä maitokiintiöillä on voitu kompensoida pohjoisen maitotilojen kiintiöylitys, ollaan poistamassa vuoden kuluttua.

EU:n tukipolitiikan painostama maitotilojen jatkuva laajentaminen on ollut mahdollista, sillä pohjoisen tukialueen maitokiintiönylitykset on voitu tasata etelän tukialueiden käyttämättömillä kiintiönosilla.

Tätä tasausjärjestelmää ollaan nyt EU:n toimesta romuttamassa, eikä vuonna 2006 tilakohtaisen kiintiön ylimeneville litroille enää tukea saa.

Pohjoisella tukialueella noin 900 tilaa ylittää kiintiönsä noin 60 miljoonalla litralla. Etelän kiintiö jää noin 40 miljoonaa litraa vajaaksi. Katseet kääntyvätkin nyt etelän suuriin joutokiintiöihin.

- Minusta järjestelmää pitäisi muuttaa niin, että kaikki kiintiöt ovat käytössä. Ei niin kuin nyt, että toisilla on runsaasti käyttämättömiä kiintiöitä, ja toisilta ne puuttuu. Niitä sakotetaan joilta ne puuttuu, sanoo osastopäällikkö Sakari Ängeslevä Etelä-Pohjanmaan TE-keskuksesta.

Navettainvestoinnit on sidottu tilan maitokiintiöihin, joten kiintiöiden puuttuessa investoinnit pohjoisessa pysähtyvät.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja vakuuttaa, ettei maitokiintiöjärjestelmän uudistuksen myötä synny alueellista epätasapainoa.

Kyse on koko EU:n maatalous-tukijärjestelmän uudistuksesta, joka tulee voimaan vuonna 2006. Sen myötä investointeja voidaan tukea jatkossakin, joskaan ei kiintiöiden perusteella, ministeri sanoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.