Mainos

Maitoskandaalissa mukana Pekingin kisasponsori

Kiinan maitoskandaali on laajentunut edelleen, kun viranomaiset kertoivat tänään löytäneensä terveydelle vaarallista melamiinia myös maidosta, maitojuomista, jäätelöstä ja jogurtista. Aiemmin melamiinia oli tavattu lähinnä maitojauheesta.

Uudet havainnot tehtiin Hongkongissa. Tuotteet on valmistanut kiinalainen Yili-yritys, joka oli yksi Pekingin olympialaisten sponsoreista. Hongkongissa ei ole kuitenkaan todettu melamiiniin liittyneitä sairastumisia.

Maitoskandaalin kuolonuhrien määrä on noussut jo neljään. Kaikki kuolleet ovat lapsia. Lisäksi yli 6200 lasta on sairastunut juotuaan melamiinia sisältävästä maitojauheesta tehtyä juomaa.

Sairaaloille muodostuu jonoja

Melamiinia on löydetty yli 20 kiinalaisen yrityksen tuotteista. Maidontuottajien epäillään lisänneen maitoon tarkoituksella vaarallista kemikaalia, koska se saa laimennetun maidon vaikuttamaan proteiinipitoisemmalta.

Esimerkiksi muovien ja liiman valmistukseen käytettävä melamiini aiheuttaa muun muassa munuaiskiviä ja muita sisäelinvaurioita.

- Tämä on kamala tilanne, todella pelottavaa, pienillä tuotemerkeillä odottaa olevan ongelmia laadun kanssa, mutta nyt ovat kyseessä isot ja nimekkäät merkit. Viranomaisten pitää parantaa valvontaansa, vaati 34-vuotias kaksosvauvojen isä pekingiläisessä lastensairaalassa.

Hätääntyneet vanhemmat joutuvat odottamaan monin paikoin pitkissä jonoissa sairaaloiden ulkopuolella saadakseen lapsensa tutkittaviksi.

WHO vaatii lisäselvityksiä

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO vaatii Kiinaa selvittämään, miksi skandaalin paljastuminen kesti kuukausia. WHO:n mukaan Kiinan pitää tutkia, oliko melamiinin käyttö tahallista vai johtuiko se tietämättömyydestä.

Kiinan johto on vakuuttanut tekevänsä kaikkensa skandaalin selvittämiseksi. Liki 20 ihmistä on pidätetty tapaukseen liittyen.

Skandaaliin sekaantuneet yritykset ovat vieneet tuotteitaan myös Bangladeshiin, Burmaan, Burundiin, Gaboniin ja Jemeniin. Kiinan ulkoministeriön mukaan ulkomailla ei ole raportoitu sairastumisista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.