Mainos

Maito myy maailmalla

Tanskalaiset ja ruotsalaiset maidontuottajat tuskailevat puolta matalampien hintojen kanssa, osa tuottajista on perustanut oman yhtiön, joka vie kaiken maidon Saksaan, puolta paremmalla hinnalla.

Maidon hinta on rajussa nousussa Keski-Euroopassa, kaikki liikenevä maito menee vientiin.

Kiinalaiset, intialaiset ja venäläiset käyttävät yhä enemmän maitoa ja ostavat lähes kaiken maitopulverin markkinoilta. Eurooppalaiset tuottajat ovat tyytyväisiä, maidon hinta on hyvässä nousussa, vain Pohjoismaissa hinnat ovat pysyneet alhaalla.

- Ruotsissa maidontuottajat ovat tyytymättömiä siihen, että me olemme viimeisten neljän vuoden aikana nähneet vain hintoja, jotka menevät alaspäin, ja aina on viitattu alhaisiin markkinahintoihin maailmalla. Nyt kun hinnat menevät ylöspäin pitäisi tuo korotus saada tuottajahintoihin, mutta nyt luvataan vain, että joskus tulevaisuudessa, maidontuottaja Anders Birgersson kertoo.

Birgersson on maitotilallinen Vikingastadissa, Etelä-Ruotsissa. Hänellä on kaksikymmentä lypsylehmää, jotka hän sukupolvenvaihdoksessa sai isältään. Käytännössä hänellä ei ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin myydä maito meijerijätti Arlalle, joka maksaa reilun 28 senttiä litralta. Jos hän myisi maitonsa Saksaan voisi hän saada jopa 45 senttiä litralta.

Birgersson ja useat muut tuottajat vaativat Arlaa nostamaan nyt hintoja, muutoin tuottajat harkitsevat vetäytymistä Arla-yhteistyöstä. Arlan vastaus tuottajille eilen oli 2 sentin hinnankorotus.

- Jos katsoo hintoja maailmalla niin hintaa voisi nostaa paljon enemmän.Toivon, että tämä nyt vähän rauhoittuisi, mutta tiedän että monet tuottajat miettivät nyt rajumpia toimia, Arla Foodsin hallituksen varapuheenjohtaja Åke Hantoft pohtii.

Vastatoimia onkin jo suunnitteilla.

- Aiomme mennä nyt Tanskaan tapaamaan Danish Dairyn edustajia, jotka vievät maitoa Saksaan ja sen jälkeen tutkimme muita vaihtoehtoja, Birgersson paljastaa.

Niin Ruotsin kuin Tanskan kapinallisilla on maitojäteistä irrottautumisessa oma riskinsä, mitä tapahtuu, jos maidon hinta taas laskee ja vienti Euroopan markkinoille ei enää lyökään leiville.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.