Maistuuko tonnikala? - WWF paljasti laajan salakaupan

Ympäristöjärjestö WWF:n teettämän selvityksen mukaan Atlantin sinievätonnikalalla on käyty laajaa raportoimatonta kauppaa.

Selvitys kertoo, että vuosina 2000–2010 Panaman kautta kulki miljoonia kiloja sinievätonnikalaa, josta ei tehty ilmoitusta Kansainväliselle Atlantin tonnikalojen suojelukomissiolle (ICCAT). Panaman lisäksi epäillyssä salakaupassa oli mukana useita Välimeren maita ja Japani.

WWF:n Välimeren kalastusohjelman päällikkö Sergi Tudela sanoo, että tämän selvityksen tulos on vain jäävuoren huippu tonnikalakaupassa.

Virallisten kauppa- ja tullitietojen mukaan reilun kymmenen vuoden aikana Panaman kautta kulki jopa yli 14 miljoonaa kiloa jalostettua Atlantin sinievätonnikalaa. Määrä vastaa yli 18 miljoonaa kiloa elävää kalaa.

Sinievätonnikalaa vietiin Panamaan Välimeren maista, kuten Espanjasta, Italiasta, Marokosta, Tunisiasta ja Turkista. Panamasta puolestaan vietiin jalostettua tonnikalaa Japaniin yli 13 miljoonaa kiloa. Kaupan huippuvuodet olivat 2003 ja 2004, jolloin kauppaa käytiin 3–4 miljoonalla kilolla vuodessa. Pienemmässä mittavakaavassa kauppa jatkui vuoteen 2010 asti.

Japani keskiössä

Tudela sanoo, että saatavilla olevien tietojen mukaan selvityksessä mainituista kuljetuksista yhtäkään ei raportoitu ICCAT:lle.

Kauppaa on saatettu käydä niin, että kala ei välttämättä edes ole fyysisesti käynyt Panamassa, vaan Panaman lipun alla seilaavat alukset sekä panamalaiset välikätenä toimineet yritykset ovat saattaneet olla välittäjiä tuottajamaiden ja Japanin markkinoiden välillä.

ICCAT:n mukaan sinievätonnikalan laiton kalastus oli huipussaan vuonna 2007, jolloin kalaa pyydettiin arviolta yli 60 miljoonaa kiloa eli yli kaksi kertaa enemmän kuin kiintiöt sallivat.

Välimeren sinievätonnikalan kanta on äärimmäisen voimakkaasti ylikalastettu ja vaarassa kadota.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat