Mainos

Maistraatti ei saa torjua sähköistä kirkostaeroamisilmoitusta

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoo Helsingin, Turunmaan ja Hämeenlinnan maistraattien menetelleen virheellisesti, kun ne eivät ole hyväksyneet eroakirkosta.fi-sivuston kautta tulleita eroilmoituksia.

Sakslin tutki maistraattien menettelyjä kahden eroakirkosta.fi-sivustoa koskeneen kantelun johdosta. Asiassa pyydettiin valtionvarainministeriöltä selvitys, miten maistraatit menettelevät rekisteröidessään kirkosta eroamisilmoituksia.

Näiden kolmen maistraatin menettelyt poikkesivat muiden maistraattien tavoista toimia, kun ne pyysivät sivuston kautta tulleiden ilmoitusten lähettäjiä eri tavoin täydentämään tietojaan tai tunnistautumaan.

Eroakirkosta.fi-sivuston kautta saapuneiden asiakirjojen alkuperäisyyttä ei tule Sakslinin mukaan asettaa säännönmukaisesti kyseenalaiseksi ilman painavaa syytä. Asia on toisin, mikäli on syytä epäillä, että annetut tiedot ovat virheellisiä tai että lomakkeen olisi lähettänyt joku muu kuin eroava henkilö itse.

Selvityksen mukaan vääriä eroilmoituksia oli tullut maistraatteihin vähän. Suoranaisia väärinkäytöstapauksia oli ilmennyt vain muutama maistraattia kohden. Sakslin toteaakin, että väärinkäytösten määrä suhteessa sivuston kautta tulleiden ilmoitusten määrään ei tue sitä käsitystä, että sivusto olisi erityisen altis luvattomalle toisen henkilön erosta ilmoittamiselle.

Vuosi sitten nähty, muun muassa homojen avioliitto- ja adoptio-oikeutta käsitellyt Ajankohtaisen kakkosen Homoilta-keskusteluohjelma aiheutti joukkopaon kirkosta, ja ohjelman seurauksena kirkon jätti lähes 40 000 ihmistä kahden viikon aikana. Kaikkiaan Homoiltaa seuranneen vuoden aikana on kirkosta eronnut 84 000 henkilöä, ja tällä hetkellä kirkon jättää joka päivä noin sata henkilöä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.