Mainos

Mainetutkijat: Suomessa ollaan nyt "super-negatiivisia" Nokiaa kohtaan

Matkapuhelinjätti Nokiaan liittyvät uutiset ovat olleet viime päivinä pääsävyltään negatiivisia.

Kritiikkiä on tullut mm. markkinaosuuksien menetyksistä, Lumia 900 -lippulaivapuhelimen myyntiajankohdasta ja luuria piinaavasta ohjelmistovirheestä.

Myös Nokian johtaja Stephen Elop on saanut osansa kritiikistä ja hänen toimiaan yhtiön johdossa on arvosteltu rankalla kädellä. Oma lukunsa on Nokian kurssi, jossa on koettu jyrkkää alamäkeä.

Kaikki nämä seikat ovat johtaneet tilanteeseen, jossa yhtiöstä haetaan jo suurennuslasin kanssa virheitä.

Yritysten maineita maailmanlaajuisesti tutkivan Reputation Institutin Suomen edustaja Riku Ruokolahti kertoo MTV3 Uutisille kokonaiskuvan hämärtyvän helposti, kun tilannetta katsoo pelkästään suomalaisin silmin.

"Nokian maine Suomessa on eri asia kuin Nokian maine USA:ssa"

Ruokolahti toteaa, että Nokian maine Suomessa on eri asia kuin yhtiön maine Yhdysvalloissa. Ruokolahti kertoo ulkomaalaisten kollegoidensa näkemyksistä, joiden mukaan Suomessa ollaan suorastaan super-negatiivisia suhteessa Nokiaan.

- Suomessa tartutaan vahvasti näihin ilmi tulleisiin virheisiin. Kokonaiskuva on kuitenkin se, että Nokia on edelleen innovatiivinen ja kiinnostava yhtiö, joka käy nyt läpi vaikeuksia. Nokialla on yhteistyöstrategia Microsoftin kanssa, mikä ei varmastikaan ole täysin väärä, kommentoi Ruokolahti.

- Seuratessamme täältä Suomesta käsin Nokian Amerikan valloitusta tulemme helposti siihen johtopäätökseen, että kaikkialla muuallakin asiaa seurattaisiin muka yhtä kiinnostuneina ja että virheisiin tartuttaisiin kaikkialla yhtä tiiviisti. Maailmanlaajuisesti ajateltuna asia ei kuitenkaan ole näin, Ruokolahti jatkaa.

Ruokolahti täsmentää, että viikko sitten ilmi tulleella Lumia 900-puhelimen ohjelmistovirheellä on luonnollisesti vaikutusta Nokian maineeseen, mutta tämä vaikutus ei ole kuitenkaan sellainen, kuin täällä Suomessa asiasta luodaan.

-Meillä on tapana rakentaa omia sankareita ja pettyä sitten kun ne ajautuvat vaikeuksiin. Heti kun sankareilla menee hyvin, niin olemmekin "aina olleet niiden puolella".

Ruokolahden mukaan kyseessä on tyypillinen tilanne ja samaa tapahtuu myös monissa muissa maissa ja tilanteissa.

- Meillä täällä Suomessa on oman kritiikkimme kanssa kuitenkin vain välillinen vaikutus Nokian suomalaisiin työntekijöihin ja siihen, että voivatko he olla ylpeitä työstään, toteaa Ruokolahti.

"Ilmapiiri tuomitsevampi Nokiaa kuin Applea kohtaan"

Ruokolahti toteaa, että tuotevirheisiin liittyvissä tapauksissa Nokian tilanne vaikuttaa tällä hetkellä olevan hankalampi kuin esimerkiksi Applen tapauksessa.

- Kyse ei ole pelkästään näiden laitteiden käyttäjistä, vaan nämä asiat tuntuvat olevan nyt kaikkien huulilla. Tuntuu kyllä siltä, että Nokiaa kohtaan ollaan hieman tuomitsevampia.

Syynä tähän saattaa Ruokolahden mukaan olla se, että Nokia on nyt profiloinut itsensä hyvin tuotekeskeisesti. Tällöin myös tuotteessa havaittuihin mahdollisiin virheisiin tartutaan tavanomaista hanakammin.

- Nokia on kuitenkin tarttunut vikoihin liittyviin asioihin hyvin ja ihmiset ovat anteeksi antavia. Virheitä saa tehdä, mutta se on tärkeätä miten ne hoidetaan, huomauttaa Ruokolahti.

Nokian kurssi myrskyn keskellä

Nokian kurssi on ollut viime päivinä melkoisessa myrskyssä. Ruokolahti kertoo, että kurssien heittelyistä huolimatta ei ole mitään näyttöä siitä, että Nokian Amerikan valloitus Lumia 900 -puhelimella olisi epäonnistunut.

- Se on totta, että joitakin vaikeuksia Nokialla on tavoitteessaan ollut ja tämä sitten vaikuttaa odotuksiin, että miten tulee käymään.

Samaan aikaan Nokian vahvoilla alueilla on havaittu mahdollista kysynnän hiipumista ja tämä vaikuttaa myös kurssiin kielteisesti.

- Kysynnän hiipuminen voi toimia indikaattorina siitä, että Nokian tuki ja maine nopean talouskasvun alueilla ei enää olisikaan sitä, mitä se on aiemmin ollut, pohtii Ruokolahti.

Ensi torstaina on luvassa jännittäviä hetkiä, kun Nokia julkistaa vuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen tulostietonsa. Tulos julkistetaan noin klo 13.00. MTV3 seuraa tulosjulkistusta tiiviisti sivuillaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.