Mainos

Maijaliisa Dieckmann sai Topelius-palkinnon

Perinteiset nuorisokirja-palkinnot, Topelius-palkinto ja Arvid Lydecken - lastenkirjapalkinto on jaettu Helsingissä. Topelius-palkinnon sai Maijaliisa Dieckmann nuortenromaanistaan Luostarin Piritta ja Arvid Lydecken-palkinnon sai Johanna Vneho kirjastaan Okulus ja yöihmiset.

Perinteiset nuorisokirjalle annettava Topelius-palkinto ja Arvid Lydecken -lastenkirjapalkinto jaettiin keskiviikkona Helsingissä.

Topelius-palkinnon sai Maijaliisa Dieckmann nuortenromaanistaan Luostarin Piritta ja Arvid Lydecken -palkinnon Johanna Venho kirjastaan Okulus ja yöihmiset. Luostarin Piritta (Tammi) on palkitsijoiden mukaan vakuuttava taidonnäyte historiallisten nuortenromaanien kirjoittajalta. Kirja kertoo elämästä 1400-luvun Suomessa, Naantalin Armonlaaksossa. Nuori Piritta on luostarin nunnakokelas, jonka näkökulmasta peilautuvat elävästi ajan henkinen ilmapiiri ja birgittalaisluostarin elämä. Suku ja vanhempien neuvot ohjaavat silti etäältä ja hellästi Pirittaa aikuistumisen ongelmissa.

Teos kertoo myös sosiaalisen ympäristön paineista, jotka ohjaavat ihmisen valintoja. Menneisyyden ihminen on perustaltaan sama kuin nyt, mutta joutuu tekemään tavallista useammin moraaliin, kunniaan ja velvollisuuteen kuuluvia ratkaisuja.

Johanna Venhon Okulus ja yöihmiset (WSOY) on palkintoperustelujen mukaan kiehtova tarina lapsista, joille päivän ja yön, mielikuvituksen ja todellisuuden välillä ei ole rajoja. Kirja on kielellisesti sujuva ja oivaltava seikkailukertomus, jossa erilaisuus ei ole este ystävyydelle. Uraputkiäitien ja aikuisten elämä nähdään lämpimän ilkikurisesti, lapsi on tarkkasilmäinen ja terävä arjen ilmiöiden havainnoitsija. Salaperäiset yöihmiset avaavat silmät menneisyydelle ja tarinoille ja auttavat lapsia löytämään omat kätketyt voimansa. Kirja kannustaa sisäiseen seikkailuun eikä aliarvioi nuorta lukijaa.

Suomen nuorisokirjailijoiden myöntämä Topelius-palkinto korkeatasoiselle nuortenkirjalle on jaettu jo vuodesta 1946 alkaen. Arvid Lydecken -palkintoa on jaettu sitäkin jo 1960-luvulta lähtien. Molempien palkintojen palkintosumma on 1700 euroa, Lydecken-palkinnon rahoittaa lasten Parhaat Kirjat -kerho.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.