Mainos

Maidontuottajat veronmaksulakkoon?

Lapualla tänään koolla olleet pohjalaiset maidontuottajat uhkaavat aloittaa veronmaksulakon ja uusien koneiden ostoboikotin. Maidontuottajien mielestä maatalouden tukileikkaukset ja epäterve kilpailu ovat painaneet alan kannattavuuden liian alas.

Lapuan urheilutalossa järjestettyyn kokoukseen oli saapunut arviolta 700 maidon- ja naudanlihan tuottajaa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta. Tuottajat vaativat tukileikkausten perumista ja oikeudenmukaista tukipolitiikkaa eri tuotantosuuntien välille.

Kokouksen julkilausumassa maidontuottajat ilmoittavat aloittavansa helmikuun alussa ennakkoverojen maksulakon. Mikäli viljelijöiltä leikattua pohjoista tukea ei palauteta, niin helmikuun puolivälissä alkaa myös lihan luovutuslakko, sanoo kokouksen koolle kutsunut lohtajalainen maidontuottaja Timo Pajunpää.

Hänen mukaansa leikkaus tekee maidontuottajan tilipussiin tänä vuonna noin 16 000 markan loven. Mikäli lihan luovutuslakko alkaa, niin teurastamot eivät saa ainakaan kaikilta pohjalaistiloilta lihaa. Lihantuottajien mielestä teurastamot maksavat liian matalaa hintaa kotimaisesta lihasta. Hinta näyttää koko ajan laskevan, vaikka kotimainen liha on taudeista vapaata, valittavat lihantuottajat. Heidän mielestään lihan hinta olisi nostettava sille tasolle, mitä EU-sopimusta aikoinaan sorvatessa sovittiin.

Viljelijöiden edustajat ovat menossa tapaamaan maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilää Helsinkiin runsaan viikon päästä maanantaina. Mikäli neuvotteluissa ei päästä tuottajia tyydyttävään ratkaisuun, niin sen jälkeen ryhdytään lihan luovutuslakkoon, uhkaavat tuottajat.

MTK ei ole kokouksen takana, vaan Lapuan kokous oli viljelijöiden itsensä spontaanisti järjestämä. Kokouksen koolle kutsunut Timo Pajunpää on ollut aiemmin järjestämässä mm. viljelijöiden traktorimarssia Helsinkiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.