Maidontuottaja hinnanalennuksesta: “Maatiloilla kärvistellään”

Valio laskee maidon tuottajahintaa 3:25

Valio laskee maidon tuottajahintaa vähintään 10 prosenttia jo helmikuussa. Tuottajien tulot putoavat ja investointeja on pakko siirtää.

Joensuulaisen maitotilan lypsyasemalla seisova 5-vuotias Hupsis ei ole kuullutkaan Venäjän asettamista maitotuotteiden tuontikielloista.

Hyvätuottoinen lehmä nauttii kun raskas maitolasti lähtee utareista. Mutta isännälle ja emännälle Hupsiksen heruttamista litroista jää vähemmän tuloja.

– Kyllä se meillä leikkaapi liikevaihtoa sellaset 35 000 vuodessa, laskee maanviljelijäAsko Miettinen.

Puoliso Marita Miettinen huokaa syvään ja miettii, mistä sen säästäisi.

– Ainakin laajennushaaveet saa nyt vähäksi aikaa unohtaa, samoin vanhalla autolla ajellaan.

Prosenteissa hurja pudotus

Suorannan tilan iltalypsyä aloiteltiin apeissa tunnelmissa. Päivän uutiset järkyttivät tuottajia.

– Mutta lehmät ovat ystäviä, ne on lypsettävä ja hoidettava, vaikka mikä olisi.

Vuonna 2013 Miettiset saivat maitolitrasta 44 senttiä. Hinta putosi jo viime vuonna, ja nyt tulee uusi merkittävä tulojen alennus. Vajaassa kahdessa vuodessa lähes 10 senttiä litralta, peräti 20 prosenttia.

– Nyt oikeastaan toisen palkka häviää kokonaan.

– Viime vuonna jo säästettiin kymmenisen prosenttia tehostamalla tuotantoa mutta sitä ei voi jatkuvasti käyttää, Marita Miettinen huomauttaa.

Venäjän riskit tiedettiin

Maidon jalostajat ovat joutuneet siirtymään kalliimpien vientituotteiden kuten juustojen sijaan bulkkitavaran, käytännössä voin ja maitojauheen vientiin. Sitä tulee markkinoille muistakin maista, eikä korvaavaa vientiä ole helppo löytää.

Suorannan tilalla Joensuussa ihmeteltiin, miksi esimerkiksi Valiolla ei ole ollut varasuunnitelmaa.

– Venäjän riskit tiedostettiin jo vuoden 2007 maitostrategiassa. Ei oikein näytä siltä, että kovin hyvin olisi Venäjän kauppaboikottiin varauduttu tai yleensä Venäjän viennin loppumiseen, Asko Miettinen harmittelee.

EU:n maitotuelle saatava jatkoa

Maidontuottaja toivoo politikoilta neuvottelutaitoa esimerkiksi EU:n maitotukien jatkumisesta. Miettisten mielestä viimeistään nyt on helposti osoitettavissa, että maidontuottajilla menee huonosti.

– Jo vaikka senkin takia, että vaalit on tulossa, ihan hyvä ois vähän terästäytyä.

Äskeisten ruuan hinnanalennusten vaikutusta maidon tuottajahintaan on vaikea hahmottaa.  Maitomarkkinoita tunteva maanviljelijä huomauttaa, että ruuan hintasodalla on selvä yhteys nyt julkistettuun maidon tuottajahintaan.

– Teollisuus ja kauppa neuvottelevat pian uudet hinnat seuraavale hintajaksolle ja siihen haetaan tietenkin henkseleitä. Valitettavasti me maksamme, nimettömänä esiintyvä viljelijä moittii.

Tuottajahinnan alennusta on vaikea perustella myöskään kotimaisen ostovoiman hiipumisella. Maitoa tuotettiin runsaasti hinnan ollessa parempi, mutta kysyntä ei kotimaassa kuitenkaan heikon taloustilanteen takia lisääntynyt.

– Kuinka moni kuluttaja on tinkinyt maitolitrastaan? Kyllä se maitopurkki ostetaan, jos se tarvitaan, ja säästetään jostakin muusta. Ei maitoa viedä lasten suusta, viljelijä kiivastuu.

Lue myös:

    Uusimmat