Mainos

Magneettimittauskalusto Kokkolaan

Saksasta tilattu magneettimittauskalusto on tulossa Kokkolaan. Laitteistolla pystytään kartoittamaan Kokkolan edustalle upotetut ammukset. Imuruoppauksilla meren pohjasta on nostettu jo noin 70 ammusta tai niiden osaa.

Tietojen mukaan mereen on haudattu pikriinihappo-, panssarintorjunta- ja savukranaatteja sekä ainakin 10 kappaletta tuhannen kilon lentopommeja. Savukranaateissa ovat sytyttimet paikoillaan. Kaikkiaan kolmen vuosikymmenen aikana Kokkolan edustalle on upotettu näitten lisäksi 12 000 tonnia erilaisia ampumatarvikkeita.

Merenkulkupiirin toimialajohtaja Håkan Knip kertoi tänään, että puolustusvoimien Kampela-alus on luodannut Kokkolan syväsataman edustalla noin 50 hehtaarin alueen. Kaikuluotauksissa on paikannettu esineitä, jotka vaativat tarkemmat tutkimukset. Kampela jatkaa luotauksia. Varsinainen ruoppausalue on noin kuuden hehtaarin laajuinen.

Viisi ruoppaajaa on edelleen työssä, mutta hollantilaisruoppaaja Nautilus, jonka imuputkeen ensimmäiset ammukset tarttuivat, seisoo satamassa. Ruoppaajan seisontakustannukset ovat noin 100 000 markkaa päivässä. Tähän mennessä toimettomuus on tullut maksamaan yhteiskunnalle jo noin miljoona markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.