Mainos

Mafiosojen lapsia koulitaan uusin keinoin kunnon kansalaisiksi

Italiassa on otettu käyttöön uusi keino, jolla yritetään ehkäistä mafiaperheen lapsia ajautumasta rikollisuuteen. Nuorisotuomioistuimessa tuomittu mafiaperheen nuori otetaan huostaan heti ensimmäisestä rikkeestä.

Vielä kokeiluvaiheessa oleva menettely on käytössä Etelä-Italiassa Reggio Calabrian tuomiokunnan alueella.

– On yritettävä rikkoa ketju, joka välittää kielteisiä arvoja isiltä pojille, sanoo Reggio Calabrian nuorisotuomioistuimen presidentti Roberto di Bella.

Italian "saappaan" kärjessä Calabrian alueella valtaa pitävä mafiajärjestö 'Ndrangheta on yksi maan vahvimmista rikollisjärjestöistä. Sitä pidetään Euroopan suurimpana kokaiinin salakuljetusverkostona.

'Ndranghetan toiminnassa sukulaisuussuhteet korostuvat italialaisenkin mittapuun mukaan poikkeuksellisen voimakkaasti, mistä syystä poliisin on ollut hyvin vaikeata soluttautua järjestöön. Sen jäsenistä vain hyvin harvat ovat sanoutuneet irti sen toiminnasta – "vaihtaneet puolta" – ja yli sata vuotta sitten luotu säännöstö siirtyy yhä lähes sellaisenaan sukupolvelta toiselle.

– 'Ndranghetaan kuuluvien perheiden esikoispojat on ikään kuin ennalta määrätty seuraamaan isiensä jalanjälkiä. Ja tyttäriä saatetaan pakottaa naimisiin, jotta tiettyjen sukujen väliset siteet vahvistuisivat, kuvailee järjestöä tutkinut toimittaja Antonio Nicaso.

Tuomari di Bellan johtama nuorisotuomioistuin on tähän mennessä määrännyt huostaanotettaviksi 15 nuorta, joiden käytöksessä oli alkanut näkyä "mafioson otteita" heidän tehtyään pikkurikoksia.

– Tarkoitus on esitellä näille nuorille miehille toisenlainen maailma kuin se, jossa he ovat kasvaneet. Jos isä, setä ja isoisä ovat mafiosoja, heillä ei ole ketään muuta, joka asettaisi toisenlaiset säännöt, di Bella pohtii.

Huostaanotetut nuoret pääsevät vierailemaan kotonaan muutaman viikon välein. Tuomari di Bellan toive on, että kun huostaanotto päättyy nuoren täyttäessä 18 vuotta, tämä valitsisi elämän rikollisjärjestön ulkopuolella.

(MTV3 - BBC)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.