Mäenpää ennakoi lisää ammattiliittojen kahnauksia

Kuluneen syksyn ja talven palkkaneuvottelut ovat ravistelleet jopa taatun tupomiehen käsityksiä. Lopputulos voi olla ihan kelvollinen, vaikka palkoista ja muista työehdoista neuvoteltaisiin kullakin alalla erikseen, toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.) summaa liittokierroksen tuloksia.

Loppuvuodesta nähtiin tosin iso hoitoalan rähäkkä, jota vain kärjisti Tehyn ja Superin ajautuminen keskinäisiin kahnauksiin.

Vaikka Mäenpää ei usko riidan jättäneen pysyviä rosoja liittojen välillä, kiista antoi pahimmillaan esimakua tulevasta.

Kun kilpailu työvoimasta ja osaajista vain kiristyy, syntyy ammattiliittojen välille ihan uudenlaisia neuvotteluasetelmia. Riskinä on, että liittojen väliset kahnaukset yleistyvät, hän sanoo STT:n haastattelussa.

Tämän mahdollisuuden kanssa joudutaan siis elämään, mikäli työnantajien toiveet tupojen hautaamisesta toteutuvat.

- Tulopoliittinen kokonaisratkaisun mallihan on Suomen suurin sovittelukoneisto. Silloin yhdessä, vahvalla voimalla, synnytetään ratkaisu, jossa kaikkia kohdellaan samalla tavalla, Mäenpää kuvaa.

Tupoilla kehitetty työelämää

Mutta missä ja miten työehtosopimuksista jatkossa neuvotellaan? Mäenpää harmittelee tämän pohdinnan jääneen toistaiseksi juupas-eipäs-sanailuksi.

Vaan eipä ole itse kysymyskään helppo, kummallekaan puolelle neuvottelupöytää.

Palkansaajapuolella on punnittava, mikä on jäsenten kannalta parasta - eikä vain euroissa mitattuna. Perhevapaiden ja työajan kaltaisia asioita on perinteisesti rukattu tupojen avulla.

- Jos tehdään liittokierroksia, niin tulopolitiikalla ei enää uudisteta työelämää. Se olisi iso muutos.

- On vaikea kuvitella tilannetta, jossa ammatti- ja työnantajaliitot kiistelisivät keskenään, mahdollisesti työtaistelu-uhkien voimalla, ja samanaikaisesti keskusjärjestöt istuisivat yhteisessä neuvottelupöydässä pohtimassa työelämän uudistuksia.

Tosin nytkin, tupokaavailujen kariutumisesta huolimatta, palkansaajat, työnantajat ja hallitus valmistelevat monia uudistuksia yhteistyössä. Sosiaaliturvan uudistuksen kaltaiset hankalatkin hankkeet ovat Mäenpään mukaan lähteneet hyvin liikkeelle.

Entä joku uusi malli, joka sijoittuisi jonnekin perinteisen tupon ja liittokierroksen välille? Entä jos vain osa palkankorotuksista sovittaisiin keskitetysti ja loput jaettaisiin kullakin toimialalla tai jopa yrityksessä sen mukaan, miten tuottavuus on siellä kohentunut?

Mäenpään mukaan silloin olisi ainakin saatava kaikille aloille kelpaava vertailukelpoinen määritelmä siitä, mitä tuottavuus oikein on. Muutoin jää täysin hämäräksi, kulkevatko palkankorotukset todella yhtä jalkaa tuottavuuden paranemisen kanssa.

Tällä kierroksella puheet tuottavuudesta jäivät käytännössä unohduksiin.

- Onko todella tilanne sittenkin se, että kaikilla toimialoilla tuottavuus suunnilleen kehittyy samalla tavalla, hän kysyy.

"Nyt hoidetaan oikeita asioita"

Mäenpää pitää kulunutta sopimuskierrosta niin poikkeuksellisena, että siitä ei voida vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Selvää ainakin on, että palkankorotuksia ei ole varaa tehdä näin korkeilla luvuilla, neuvoteltiinpa sitten keskitetysti tai liittokohtaisesti.

Kierros poiki mukaviakin yllätyksiä. Se herätti jäsenistön ihan eri tavalla kuin etäisinä, itsestäänselvyyksinäkin pidetyt tupot.

- Jäsenpalautteessa näkyi, että jäsenille tuli sellainen olo, että "nyt tehdään oikeita asioita, nyt hoidetaan minun asioitani".

Maailman näyttää myös muuttuneen niin, että jo työtaistelulla uhkaaminen puree työnantajiin aiempaa tehokkaammin. Yritykset ovat haavoittuvia, kun esimerkiksi varastot ovat tehokkuuden nimissä kutistuneet olemattomiin ja kilpailu ei piittaa maantieteellisistä rajoista.

SDP:n puheenjohtajan oltava työelämän osaaja

Myös STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään (sd.) nimi pyöri mukana, kun ehdokkaita SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi ryhdyttiin pohtimaan Eero Heinäluoman yllätysluopumisen jälkeen. Mäenpää ei kisaan lähtenyt, mutta ei sinänsä yllättynyt päätymisestään ehdokasveikkailuihin.

Hän pitää selvänä, että SDP:n puheenjohtajaksi valittavalla on oltava "aika hyvät tiedot" paitsi hyvinvointipolitiikasta myös työelämästä.

- Työelämän linjaukset ovat keskeisiä mille tahansa puolueelle ja ehkä erityisesti SDP:lle, kun haetaan uutta käsikirjoitusta suomalaisen yhteiskunnan menestykseksi. Tärkeintä on kuitenkin, että SDP on kansainvälinen yhteiskunnan uudistaja eikä vain vanhan puolustaja.

Mäenpää kannustaa SDP:tä uudistumaan erityisesti niissä asioissa, joihin sen menetys on tähänkin asti perustunut. Koulutuspolitiikka, osaaminen, hyvinvointipolitiikan uudistaminen kannustavampaan suuntaan, hän mainitsee esimerkkeinä.

Mäenpää ei halua nimetä omaa suosikkiaan tulevaksi puheenjohtajaksi. Tarjolla on "monia hyviä nimiä".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat