Mainos

Madridin pommi-iskujen käsittely vihdoin alkuun

Syytetyt ovat pääosin marokkolaisia. Oikeudenkäynnin arvioidaan kestävän ainakin 12 kuukautta.

Espanjassa on nostettu syytteet yli kaksi vuotta sitten tehdyistä terrori-iskuista, joissa sai surmansa kaikkiaan 191 ihmistä. Oikeudenkäynnistä on luvassa valtava, sillä aineistoa on kertynyt liki 80 000 sivua. Jo pelkän syytekirjelmän laajuus oli liki 1500 sivua.

Espanjalainen tuomari Juan del Olmo on päättänyt nostaa syytteet 29 ihmistä vastaan. Kuutta pääepäiltyä syytetään 192 murhasta ja 1755 murhan yrityksestä. Muita 24 syytettyä pidetään heidän rikoskumppaneinaan. Epäiltyjä oli yhteensä 116.

Kuusikosta viisi on marokkolaisia ja yksi espanjalainen. Espanjalaisepäillyn katsotaan järjestäneen räjähteiden kuljetuksen terroristeille entisestä kaivoksesta Pohjois-Espanjassa. Madridin junapommi-iskuissa kuolleiden 191 ihmisen lisäksi kuusikkoa syytetään yhden espanjalaispoliisin murhasta. Hän sai surmansa, kun poliisin piirittämät seitsemän terroristeiksi epäiltyä räjäyttivät itsensä Leganesin lähiössä Madridissa.

Del Olmon mukaan Madridin terroristit tukivat al-Qaida-verkoston aatteita ja kävivät säännöllisesti islamistisilla verkkosivuilla, mutta eivät ottaneet suoraan vastaan käskyjä al-Qaidalta.

Vasta yksi tuomittu

Jos pääsyytetyt todetaan syyllisiksi, he saattavat saada useiden tuhansien vuosien mittaiset vankilatuomiot. Espanjan lain mukaan tuomiosta suoritetaan kuitenkin maksimissaan 40 vuotta.

Oikeudenkäynnin ei odoteta alkavan ennen ensi vuoden alkua. Sen arvioidaan kestävän yli vuoden.

Tähän mennessä Espanjassa on tuomittu ainoastaan yksi ihminen Madridin iskuista. Nuori poika sai kuuden vuoden vankilatuomion räjähteiden kuljettamisesta terroristeille. Del Olmoa onkin syytetty vitkastelusta jutun valmistelussa.

Maaliskuun 11. päivänä 2004 kymmenen pommia räjähti lähes samanaikaisesti neljässä paikallisjunassa Madridissa aamuruuhkan aikaan. Kyseessä oli Euroopan toiseksi pahin terrori-isku sen jälkeen, kun 270 ihmistä sai surmansa Pan Am -lentoyhtiön matkustajakoneen räjäytyksessä ilmassa Lockerbien yläpuolella Skotlannissa 1988.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.