Mainos

Madridin iskuissa kuollut lähes 200

Al-Qaida terroristiverkoston väitetään ilmoittautuneen Madridin eilisten iskujen tekijäksi. Pommit laukaistiin tiettävästi matkapuhelimilla.

Radioasema Cadena Serin raportin mukaan Madridin iskuissa käytetyt pommit laukaistiin matkapuhelimella.
Radio lainasi turvallisuuslähteitä, joiden mukaan tekijät käyttivät puhelinten herätyskelloja ajastimina. Pommit oli asetettu räjähtämään kello 7.39.

Pommeissa oli käytetty kuparisytyttimiä. Asiantuntija-arvioiden mukaan niiden käyttö ei ole tyypillistä baskijärjestö ETA:lle, jota on syytetty iskuista.

ETA kiistänyt syytökset

Pommi-iskujen tekijöistä ei ole vielä varmaa tietoa, mutta vahvat epäilyt kohdistuvat edelleen baskien itsenäisyyttä ajavaan ETA-järjestöön.

- Tämän aamun yhteenvetona voidaan todeta, että tutkimuksen päälinja ovat viittaukset ETA:an. Mutta olen antanut ohjeet turvallisuusjoukoille olla sulkematta mitään vaihtoehtoa pois, kertoi Espanjan sisäministeri Angel Acedes toimittajille aamulla.

ETA on kuitenkin kiistänyt olevansa vastuussa iskuista ja syyttänyt puolestaan arabiterroristeja. Kansainvälistä terrorismia voisi epäillä sillä perustella, että Espanja on ollut yksi voimakkaimpia Yhdysvaltain tukijoita Irakin sodassa.

Yllättäen illalla al-Qaida terroristiverkosto ilmoitti olevansa Espanjan tuhoisien pommi-iskujen takana. Al-Qaidan kirjoittamaksi väitetty lausunto oli lähetetty Lontoossa toimivan Al-Quda Al-Arabi-lehden toimitukseen. Tiedonannossa kerrottiin al-Qaidan olevan vastuussa Madridin pommi-iskuista sekä Istanbulin parin päivän takaisesta itsemurhaiskusta. Lausunnon alkuperää ei ole kuitenkaan voitu tarkistaa. Espanjan viranomaiset ovat ilmoittaneet analysoivansa huolella ilmoituksen.

Espanjassa on määrä pitää vaalit tulevana sunnuntaina. Espanjalaispuolueet ovat kuitenkin päättäneet keskeyttää kaiken kampanjoinnin.

Madridissa kolmella rautatieasemalla räjähti eilen aamulla minuutin välein kymmenen pommia. Viranomaiset onnistuivat tekemään vaarattomiksi lisäksi kolme muuta pommia. Yksi räjähdyksistä tapahtui Atochan päärautatieaseman tuntumassa, toiset kaksi Santa Eugenian ja El Pozon asemilla.

Räjähdyksissä on uusimpien tietojen mukaan saanut surmansa 198 ihmistä ja loukkaantuneita arvioidaan olevan lähes 1 500. Uhrien määrän pelätään nousevan edelleen, sillä 45 haavoittuneen kerrotaan olevan kriittisessä tilassa. Heistä 15 tilan kerrotaan olevan erittäin vakava.

Vuorokausi Madridin pommi-iskujen jälkeen 60 kuolonuhria on yhä tunnistamatta. Espanjan sisäministeriö on julkaissut Internet-sivuillaan listan, jolla on 1 175 iskussa haavoittuneen nimet.

Uhrien joukossa ei tiettävästi suomalaisia

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on esittänyt surunvalittelut Espanjan kuninkaalle Juan Carlosille pommiräjähdysten johdosta.

Madridissa räjähdyshetkellä olleet suomalaiset ovat matkanjärjestäjien mukaan kunnossa. Esimerkiksi Area ja Töölön matkatoimisto ovat jo ottaneet yhteyttä kaikkiin matkalaisiin. Toimistot ovat myös varautuneet siihen, että räjähdykset aiheuttavat matkojen peruutuksia.

Madridissa asuu vakituisesti noin 300 suomalaista. Suurlähetystön tietojen mukaan kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa ei tiettävästi ole suomalaisia.

EU tuomitsi Madridin pommi-iskut

Euroopan unionin komission puheenjohtaja Romano Prodi on tuominnut Madridin pommi-iskut ja esittänyt uhrien omaisille surunvalittelut komission puolesta.

-Tällaiselle terrori-iskulle ei ole oikeutusta. Se ei ollut poliittinen teko, vaan järjetön, eläimellinen väkivallan teko ja inhottava rikos suojattomia ihmisiä vastaan, Prodi sanoi Brysselissä.

(MTV3-Reuters-AFP-DPA-STT)

Espanja on shokissa pommi-iskujen jälkeen.
(Huomenta Suomi 12.03.2004)

Ulkoasiainneuvos Iivo Salmi pitää Al-Qaidaa todennäköisempänä Madridin iskujen tekijänä kuin baskijärjestö ETA:a. (Huomenta Suomi 12.03.2004)

(Kymmenen uutiset 11.03.2004).

(Kymmenen uutiset 11.03.2004).

(Kymmenen uutiset 11.03.2004).

(Kymmenen uutiset 11.03.2004).

Pääministeri Matti Vanhanen vaatii EU:lta toimia terrorismin ehkäisemiseksi.

(Seitsemän uutiset 11.03.2004).

(Seitsemän uutiset 11.03.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.