Mainos

Madagaskarin presidentti vaihtui entiseen tiskijukkaan

Armeija on nimittänyt Madagaskarin uudeksi presidentiksi oppositiojohtaja Andry Rajoelinan.

Presidentti Marc Ravalomanana väistyi tiistaina. Vaihtoehtoja ei juuri ollut, koska suurin osa armeijasta tuki hallituksen vastaisia protesteja johtanutta Rajoelinaa.

Vallanvaihdos rikkoo maan perustuslakia. Lain mukaan väistyvä presidenti olisi tullut korvata parlamentin ylähuoneen johtajalla. Uudet vaalit olisi tullut järjestää kahden kuukauden sisällä. Nyt Rajoelina johtaa siirtymäajan hallitusta, joka on luvannut järjestää vaalit kahden vuoden sisällä.

34-vuotias Rajoelina on myös perustuslain mukaan kuusi vuotta liian nuori presidentiksi. Rajoelina on entinen tiskijukka ja toiminut armeijan tehtävissä.

Väkivaltainen vallanvaihdos on herättänyt huolta ulkomailla. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko tukien pitkäaikaiseen katkaisuun Madagaskarin äärimmäisen köyhyyden takia. Jäsenyys Afrikan unionissa ei sekään ehkä ole uhattuna.

- Koska presidentti luopui vallasta, kansainvälisellä yhteisöllä on laillinen perusta luoda suhteet uuteen hallitukseen, jos se niin haluaa, sanoo perustuslain asiantuntija Jean-Erik Rakotoarisoa Reutersille.

(Reuters-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.