Mainos

Maavoimille uusia it-ohjuksia

Maavoimien valmiusprikaatien ja pääkaupungin ilmatorjuntasuojaa täydennetään uusilla lyhyen kantaman it-ohjuksilla. Hankinnan kokonaishinta on 120 miljoonaa euroa.

Puolustusministeriö vahvisti tänään neljän ASRAD-R ohjusyksikön hankinnan saksalaiselta SNT Atlas Elektronik GmbH:lta. Hankinnan kokonaishinta on 120 miljoonaa euroa. Toimitukset ajoittuvat vuosille 2004-2006.

Varusmieskoulutus alkaa tämän hetken suunnitelmien mukaan Karjalan Prikaatissa vuonna 2006.

Järjestelmä koostuu tutkalla, lämpökameralla ja johtamisjärjestelmällä varustetusta ohjusyksiköstä, joka asennetaan kevyen maastokuorma-auton lavalle. Lisäksi järjestelmään kuuluu erillinen, kannettava laukaisualusta. Yhdelle lavetille mahtuu neljä ohjusta.

-Uuden järjestelmän tuoma lisäteho perustuu valmiusyhtymissä tykkejä ja olkapääohjuksia suurempaan kantamaan ja ohjustehoon sekä parempaan tutkavalvontaan ja häirinnänsietokykyyn. Uutta on myös pimeätoimintakyky, kertoo maavoimapäällikkö, kenraaliluutnantti Ilkka Kylä-Harakka.

Järjestelmään kuuluva ohjus on ruotsalaisen Saab Bofors Dynamicsin valmistama Bolide. Ohjuksen kantama on etäisyydessä noin kahdeksan kilometriä ja korkeudessa neljästä viiteen kilometriä.

Hankittavien ohjusten kokonaismäärää ei ole kerrottu. Hankinta on suurimpia valmiusyhtymien varustamistilauksia kuljetuskopterien ja rynnäkköpanssarivaunujen ohella. -Perusajatuksena on, että patterit jaetaan kolmelle valmiusyhtymälle ja yksi patteri täydentää pääkaupunkiseudun ilmatorjuntaa, Kylä-Harakka kertoo.

Helsingin ilmapuolustuksessa uusi järjestelmä täydentää suuremman kantaman Grotale- ja BUK M1 -järjestelmiä.

Majuri Jukka Korhonen pääesikunnan materiaaliosastolta kertoo, että hankintapäätöstä tehtäessä loppusuoralla oli ASRAD-R:n lisäksi vastaava ranskalainen järjestelmä. Hankinnan rahoitus perustuu eduskunnan vuonna 1998 hyväksymään valmiusyhtymien varustamisen tilausvaltuuteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.