Mainos

Maatilat vähenevät, mutta kyntösarka kasvaa

Samaan aikaan maatilojen sukupolvenvaihdokset ovat vähentyneet huolestuttavasti.

Maatilojen määrä on jatkuvasti vähentynyt Kaakkois-Suomessa, ja samaan aikaan kyntösarka on kasvanut. Keskimääräinen peltoala on jo noin 32 hehtaaria. Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa on nyt 4400 maatilaa, kun EU-jäsenyyden alkuvuosina niitä oli 6100.

-Peltoala on koko Kaakkois-Suomessa lisääntynyt muutamalla tuhannella hehtaarilla. Kasvu johtuu viljelemättömien alueiden palaamisesta viljelyn piiriin sekä myös pellon raivauksesta, joka on tosin ollut aika vähäistä, kertoo kehittämispäällikkö Pentti Simola Kaakkois-Suomen TE-keskuksen maaseutuosastolta.

Sukupolvenvaihdoksia vähän

Nuorille yrittäjille sukupolvenvaihdoksissa tiloja on viime vuosina siirtynyt Simolan mukaan aivan liian vähän, tällä hetkellä on vireillä vain kolmisenkymmentä sukupolvenvaihdosta. Hän arvelee EU:n tukijärjestelmien uudistamisen luoneen epävarmuutta ja haluttomuutta sitoutumiseen.

-Kun väki ikääntyy ja tila suurenee, jaksaminen on ongelma ja riskit kasvavat. Ei ole juurikaan varaa sairastaa, Simola sanoo.

Jaksaminen on ongelmana erityisesti karjatiloilla, joissa maitomäärät ovat entisissä lukemissa vaikka tuotanto on entistä harvemmissa käsissä.

-Kaikki vapautuneet maitokiintiöt ovat jääneet alueelle, vaikka karjatilatkin vähenevät. Tuotanto tulee siten entistä harvemmilta tiloilta.

Peltoviljelyä on Simolan mukaan helpottamassa yhteistyön merkittävä kasvu: joku kylvää isoilla suorakylvökoneilla ja joku erikoistuu muuhun. Simola arvioi kaakkoissuomalaisen tilamäärän kehityksen seuraavan suurin piirtein valtakunnallista linjaa. Suomessa on kaikkiaan runsaat 73700 maatilaa. EU-jäsenyyden alusta tilojen lukumäärä on vähentynyt runsaalla 26000:lla eli noin 3300 maatilan vuosivauhtia.

Viljelyksessä olevaa peltoa on kaikkiaan noin 2,2 miljoonaa hehtaaria. Peltoala ei ole juurikaan muuttunut 1990-luvun alusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.