Maataloustukineuvottelut horjuttavat Vanhasen asemaa

(MTV3/ Timo Haapala)

Osa kansanedustajista vaatii, että 141-tuen jatkosta on sovittava ennen kuin Suomi hyväksyy EU:n uuden perussopimuksen.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) antaa huomenna eduskunnalle pääministerin ilmoituksen Lissabonin EU-huippukokouksesta ja EU:n uudesta perussopimuksesta.

Suomen ja EU-komission neuvottelut maatalouden 141-tuen jatkosta horjuttavat samaan aikaan jo Vanhasen ja maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) asemaa.

Anttila on ollut tänään Luxemburgissa neuvottelemassa asiasta. Sopimus pitäisi saada aikaan parissa viikossa.

Osa kansanedustajista vaatii, ettei Suomi ratifioisi uutta perussopimusta ennen kuin 141-tuen jatkosta on sovittu. Arkaa tilannetta käsitellään huomenna myös keskustan ylimääräisessä ryhmäkokouksessa.

Asiasta kiisteltiin eduskunnassa jo viime viikolla.

- Eduskunnalla pitää olla mahdollisuus myös siihen, että me viestitämme komissiolle, että jollei meitä tyydyttävää esitystä 141-tuesta saada aikaan, niin meillä on aina se kortti käytettävissä, että silloin suhtaudumme erittäisin kriittisesti perussopimuksen hyväksymiseen, sanoo Maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.).

Jos komissio tiputtaa 141-tuen kokonaan pois tai alentaa sitä merkittävästi, keskustalle tilanne on mahdoton. Se tietäisi MTV:n haastattelemien lähteiden mukaan paitsi Vanhasen ja Anttilan, myös muiden keskustaministerien eroa ja jopa hallituksen kaatumista.

- Tietysti pääministerin itsensä pitää kommentoida tätä asiaa, mutta sekin, että tuollaisia asioita on liikkeellä, osoittaa, että pääministeri on erittäin tosissaan, Leppä toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat