Mainos

Maataloustukineuvottelut horjuttavat Vanhasen asemaa

(MTV3/ Timo Haapala)

Osa kansanedustajista vaatii, että 141-tuen jatkosta on sovittava ennen kuin Suomi hyväksyy EU:n uuden perussopimuksen.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) antaa huomenna eduskunnalle pääministerin ilmoituksen Lissabonin EU-huippukokouksesta ja EU:n uudesta perussopimuksesta.

Suomen ja EU-komission neuvottelut maatalouden 141-tuen jatkosta horjuttavat samaan aikaan jo Vanhasen ja maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) asemaa.

Anttila on ollut tänään Luxemburgissa neuvottelemassa asiasta. Sopimus pitäisi saada aikaan parissa viikossa.

Osa kansanedustajista vaatii, ettei Suomi ratifioisi uutta perussopimusta ennen kuin 141-tuen jatkosta on sovittu. Arkaa tilannetta käsitellään huomenna myös keskustan ylimääräisessä ryhmäkokouksessa.

Asiasta kiisteltiin eduskunnassa jo viime viikolla.

- Eduskunnalla pitää olla mahdollisuus myös siihen, että me viestitämme komissiolle, että jollei meitä tyydyttävää esitystä 141-tuesta saada aikaan, niin meillä on aina se kortti käytettävissä, että silloin suhtaudumme erittäisin kriittisesti perussopimuksen hyväksymiseen, sanoo Maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.).

Jos komissio tiputtaa 141-tuen kokonaan pois tai alentaa sitä merkittävästi, keskustalle tilanne on mahdoton. Se tietäisi MTV:n haastattelemien lähteiden mukaan paitsi Vanhasen ja Anttilan, myös muiden keskustaministerien eroa ja jopa hallituksen kaatumista.

- Tietysti pääministerin itsensä pitää kommentoida tätä asiaa, mutta sekin, että tuollaisia asioita on liikkeellä, osoittaa, että pääministeri on erittäin tosissaan, Leppä toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.