Mainos

Maatalousministeriössä kriisikokous: Elintarvikevientiä siirretään Venäjältä Kiinaan

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että Venäjän vastapakotteiden voimakkuus tuli ministeriölle yllätyksenä. Ministeriö piti illansuussa kriisikokouksen, jossa elintarvikeviennille etsitään uusia kohteita, esimerkiksi Kiinaa.

- Tätä työtä on tehty jo ennen tätä puhjennutta kriisiä ja meillä on valmiuksia nopeuttaa ja lisätä tehoa vientiponnisteluihin, Orpo sanoo MTV:n Uutisille.

Kiinan markkinat ovat Orpon mukaan ensimmäisenä listalla. Kiinasta on lähiaikoina tulossa viranomaisia tarkastamaan, täyttävätkö suomalaisteurastamot kiinalaisvaatimukset.

- Uskon ja haluan uskoa, että on löydettävissä korvaavia markkinoita mm. Kiinasta ja Aasiasta laajemminkin.

Orpo myöntää, että Venäjälle vietävien elintarvikkeiden volyymi on ollut niin suuri, että Kiinan-viennillä sitä ei voida kattaa.

-  Mutta joka ainut elintarvikelähetys, joka saadaan uusille markkinoille, on voitto tässä tilanteessa. 

Vientiohjelmaan esitetään pikaista käynnistämistä

Valtiovarainministeriö esittää 1,3 miljoonan euron kohdentamista elintarvikkeiden vientiohjelman pikaiseen käynnistämiseen tulevassa vuoden 2014 toisessa lisätalousarviossa.

- Ruplan arvon romahtaessa 1990-luvun lopulla, ja Venäjän viennin supistuessa, suomalainen elintarviketeollisuus laajensi onnistuneesti markkinoitaan Itämeren alueella. Toivon, että vientiohjelman kautta toimijat voivat hakea uusia markkinoita erityisesti Euroopasta ja Itä-Aasiasta, valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.