Mainos

Maatalouskoneiden kauppa käy

Aktiivimaatilojen määrä Suomessa supistuu tänäkin vuonna noin kuudella tuhannella. Laskusta huolimatta maatalouden konekauppa ja myytävien koneiden keskikoko kasvaa. Maatalouskonekauppa vyöryy hiljalleen kohti kevään sesonkia. Kiivaimmillaan kauppaa tehdään vapun aikoihin.

Suomessa myytiin viime vuonna maatalouskoneita noin kahdella miljardilla markalla. Lukuihin sisältyy muun muassa 5 300 traktoria ja 340 puimuria.

Maataloukonekauppaa hallitsee kaksi suurta yritystä: markkinajohtajana S-ryhmäläinen Hankkija-Maatalous ja toisena lähes yhtä suurena Kesko. Vaikka maatilojen määrä Suomessa koko ajan laskee, konekauppaan ei odoteta suuria pudotuksia. Myytävää riittää kahdelle suurelle ja vähän pienemmillekin.

Tilakoon lisäksi kasvussa on myös koneiden koko. Hankkija-Maatalouden toimitusjohtaja Reijo Lähteenmäki pitää selvänä trendinä sitä, että viljelijät investoivat entistä suurempiin koneisiin. Hänen mukaansa esimerkiksi traktoreissa tuntuu, että jokaisella tilalla tarvitaan vähintään 100 hevosvoiman vehje.

Maatilojen investoinneista,kannattavuudesta ja tulevaisuuden kehittämisedellytyksistä julkistetaan tänään tutkimus. Siinä on keskitytty erityisesti EU-jäsenyyden vaikutuksiin maatalousyritysten taloudessa.
(MTV3/Lauri Peltola)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.