Maatalous yhä suurin vesien saastuttaja

Maatalous on edelleen vesistöjen suurin saastuttaja. Viimeisimmästä vesiensuojelun tavoiteohjelmasta tehdyn arvioinnin mukaan maatalouden typpi- ja fosforipäästöjä on saatu leikattua, mutta vesien tilaa se ei ole parantanut.

Maatalous näyttää yhä tuottavan eniten vesistöä rehevöittäviä ravinteita. Vaikka maatalouden typpi- ja fosforipäästöjä on saatu leikattua, tulokset eivät vielä näy vesien tilan parantumisena.

Maatalouden ympäristöohjelma on kuitenkin vaikuttanut siihen, että peltojen ravinnetaseet ovat selvästi vähentyneet.

Tähän johtopäätökseen tullaan vuoteen 2005 ulottuneen vesiensuojelun tavoiteohjelman arvioinnissa. Sen ovat tehneet yhteistyössä ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus.

Arvioinnin mukaan vesiensuojelun tavoitteet on saavutettu vain osittain. Parhaan arvosanan arviointi antaa pohjavesille, jotka ovat laadultaan erinomaisia.

Teollisuus on onnistunut pienentämään ravinnekuormitustaan tehokkaasti, vaikka se ei olekaan täysin saavuttanut sille asetettuja vähentämistavoitteita. Myös yhdyskuntajätevesien typpikuormitus on alentunut selvästi.

Haja-asutusalueiden talousjätevesien käsittelystä annettiin pari vuotta sitten asetus, joka on selvästi vähentänyt loma-asutuksen jätevesikuormitusta. Myös kalankasvatuksen vesistöpäästöt ovat selvästi asetetun tavoitteen alapuolella.

Erityisen huonosti voivat arvioinnin mukaan Suomenlahti ja monet rannikon joet.

-Pettymyshän tämä siinä mielessä on, että uhkaavaa kehitystä ei ole saatu katkaistua, sanoo kehitysinsinööri Jorma Leivonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomenlahden tila johtuu suuresta sisäisestä kuormituksesta. Merenpohjasta lähtee liikkeelle ravinteita, jotka ruokkivat leviä. Suomenlahden ongelma on yhteinen kaikille rantavaltioille. Venäjän ja erityisesti Pietarin osuus Suomenlahden kuormituksessa ja erityisesti sinilevän leviämisessä on merkittävä.

Ympäristöviranomaiset ovat jo aloittaneet vesiensuojelun uusien suuntaviivojen valmistelun. Valtioneuvoston odotetaan ensi kesänä hyväksyvän periaatepäätöksen vuoteen 2015 ulottuvasta tavoiteohjelmasta.

Valtakunnallisia vesiensuojelun tavoiteohjelmia on tehty 1970-luvun alusta lähtien.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat