Mainos

Maatalous- ja terveysalat pitävät iäkkäät töissä

Vanhempien ikäluokkien asemasta työmarkkinoilla puhutaan paljon. Vaikka virallinen tavoite on pidentää työuria molemmista päistä, kokee moni yli 50-vuotias työelämässä syrjintää ikänsä vuoksi.

Tilastokeskus on selvittänyt 50-74-vuotiaiden sijoittumista työelämään eri toimialoilla. Kaikki toimialat yhteenlaskettuna varttuneita työntekijöitä on 33 prosenttia työntekijöistä.

Päätoimialoja tarkastellessa kiistaton ykkönen 50-74-vuotiaiden työntekijöiden suhteellisessa määrässä on maa-, metsä- ja kalatalous sekä kaivostoiminta. Kyseisten alojen parissa työskentelevistä vajaa puolet on 50-74-vuotiaita.

50-74-vuotiaiden osuus työntekijöistä päätoimialoittain

%

Maa-, metsä- ja kalatalous sekä kaivostoiminta

48

Teollisuus

31

Sähkö-, kaasu-, lämpö-, vesi-, viemäri- ja jätevesihuolto

36

Rakentaminen

30

Tukku- ja vähittäiskauppa, moottoriajoneuvojen korjaus

25

Kuljetus ja varastointi

33

Majoitus- ja ravitsemistoiminta

23

Informaatio ja viestintä

22

Rahoitus- ja vakuutustoiminta, kiinteistöala

38

Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta

32

Hallinto- ja tukipalvelutoiminta

31

Julkinen hallinto ja maanpuolustus

38

Koulutus

37

Terveys- ja sosiaalipalvelut

37

Taide, viihde ja virkistys

27

Toimialat yhteensä

33

Lähde: Tilastokeskus

Selkeän etumatkan jälkeen jaetulle kakkossijalle tulevat julkinen hallinto ja maanpuolustus sekä rahoitus- ja vakuutustoiminta sekä kiinteistöala, joiden molempien parissa työskentelevistä 38 prosenttia on 50-74-vuotiaita.

Toisessa ääripäässä päätoimialoista ovat informaatio ja viestintä sekä majoitus- ja ravitsemistoiminta. Niiden parissa työskentelevistä vain 22 ja 23 prosenttia on 50-74-vuotiaita.

Jos suurennuslasin alle otetaan yksittäiset toimialat on varttuneempia työntekijöitä suhteellisesti eniten maatalouden parissa (50%). Hyvänä kakkosena on huonekalujen valmistus ja koneiden huolto ja asennus (41%). Kolmossijan jakavat arkkitehti- ja insinööripalvelut sekä terveyspalvelut, joiden molempien parissa työskentelevistä 39 prosenttia on 50-74-vuotiaita.

Yksittäisistä toimialoista nuorempien työntekijöiden hallinnassa on selvimmin kaupan ala. Vähittäiskaupan parissa työskentelevistä vain 23-24 prosenttia on 50-74-vuotiaita. Tukkukaupan puolella luku nousee 28 prosenttiin.

Jos varttuneempien työntekijöiden suosikkialoja listataan työntekijöiden absoluuttisen lukumäärän perusteella, terveyspalvelut on kiistaton ykkönen. Alalla työskenteli viime vuonna 75 000 yli 50-vuotiasta. Koulutuksen parissa työskenteleviä oli 64 000. Sosiaalipuolen avopalvelut olivat kolmossijalla 46 000 varttuneella työntekijällään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.