Mainos

Maatalouden tutkimuskeskus täytti 100 vuotta

Presidentti vihki Jokioisilla Pohjoismaiden ensimmäisen maatalouden esittelypuiston.

Presidentti Martti Ahtisaari vihki käyttöön Jokioisilla tänään Pohjoismaiden ensimmäisen maatalouden esittelypuiston. Hän osallistui samalla Maatalouden tutkimuskeskuksen, MTT:n 100-vuotisjuhlaseminaariin. Presidentti kiinnitti juhlapuheessaan huomiota maatalouspolitiikan uudistamiseen. Hänen mielestään varsinkin luomutuotteiden ja Benecolin suosion nopea kasvu on vakuuttava osoitus siitä, että kuluttajat arvostavat puhdasta ja terveellistä ruokaa.

-Voisimmeko olla maailman paras osaaja tällä alueella? Voitaisiinko korkeaa lääketieteellistä osaamista valjastaa tutkimusyhteistyön avulla myös maatalouden palvelukseen, kysyi Ahtisaari. Hän kehotti niin ikään tukimaan, mitä mahdollisuuksia olisi pitää kilpailuvalttina Suomen puhdasta luontoa ja kuinka sitä hyödynnettäisiin markkinoinnissa. -Voisiko suomalainen maatalousyrittäjä ja koko suomalainen elintarvikeketju olla ympäristöystävällisyydessä edelläkävijä maailmanlaajuisestikin? Entä voitaisiinko tutkimusta ja koulutusta apuna käyttäen kehittää ylivoimainen laatujärjestelmä, joka varmistaisi kuluttajalle koko suomalaisen elintarvikeketjun huippulaadun koskeepa se sitten kotieläinten tai luonnon hyvää hoitoa, presidentti kyseli.

Englanninkielisessä juhlaseminaarissa käytiin läpi uusinta kasvin- ja kotieläintuotannon tutkimusta. Niin ikään aiheina olivat elintarvike- ja ympäristöntutkimus.

Esittelypuisto kertoo alkutuotannosta pelloilla

Satavuotisjuhlien yhteydessä presidentin avaama maatalouden esittelypuisto kertoo, miten alkutuotanto pelloilla tapahtuu, millaiset ovat tuotantoedellytyksemme ja millaiset ovat sen tulevaisuudennäkymät. Puistoa pidetään kunnianosoituksena suomalaiselle alkutuotannolle ja sen vahvalle perustalle, puhtaalle luonnolle. Esittelypuisto on Loimijokilaaksossa Ojaisten peltoalueella ja rajoittuu Jokioisten kartanon vanhaan kartanonpuistoon. Noin 20 hehtaarin alueesta peltoa on 15 hehtaaria.

Puistoon voi tutustua 2,5 kilometrin pituista polkua pitkin. Kierros alkaa maatalouden historiasta, perinteisten riukuaitojen ympäröimiltä peltotilkuilta ja päättyy maatalouden tulevaisuuden näkymiin miehittämättömine traktoreineen. Esittelykohteita on parisenkymmentä. Kotieläimiä on runsaat 40 alkaen lampaista, hevosista, lehmistä, poneista aina kileihin. Satavuotisjuhlien myötä osa MTT:n väkeä oli pukeutunut 1800-luvun asuihin kartanon alustalaisiksi. Lypsykiulu kädessään hyöri Arja Ahteensuo, jolle laitumella perillisineen ammuva Lumikki oli mieluisaa nähtävää. -Mukulasta saakka olen lehmiä lypsänyt ja vielä se onnistuu vanhallakin tavalla. Ahteensuo piti puistoa onnistuneena kaikkine eläimineen ja vanhoine kasveineen. Esittelypuisto on osa MTT:n tutkimusprojektia, jossa kehitetään menetelmiä maatalouden ympäristövaikutuksen arvioimiseen ja ohjaamiseen. Puiston kokonaiskustannukset ovat 1,5 miljoonaa markkaa, josta osa on saatu EU:n Life-ohjelmasta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.