Maat eivät antaneet uusia päästövähennyslupauksia

Maailman maat eivät ole valmiita uusiin päästövähennyksiin. Valtioiden valtioiden piti tammikuun loppuun mennessä ilmoittaa YK:lle, kuinka paljon ne aikovat vähentää päästöjään vuoteen 2020 mennessä. Läheskään kaikki maat eivät kuitenkaan tehneet ilmoitustaan määräajassa. Ne, jotka tekivät, toistivat vanhoja päästövähennyslupauksiaan.

- Ehkä oli vähän liikaa odottaa, että näin pian Kööpenhaminan jälkeen valtiot olisivat valmiita korottamaan päästövähennyslupauksiaan. Kyllä tämä joka tapauksessa tarkoittaa sitä, että kahden asteen tavoitteen saavuttamiseen nämä luvut eivät riitä, sanoo Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia ympäristöministeriöstä.

Vaikka Kööpenhaminassa lähes kaikki maat halusivat sitoutua siihen, ettei ilmasto saa lämmitä yli kahta astetta, maiden omat päästövähennyslupaukset eivät riitä pysäyttämään lämpenemistä kahteen asteeseen. Ainoastaan Japanin ja Norjan päästövähennysaikeet ovat riittävän suuria.

Ilmastoneuvottelut jumissa

Ilmastoneuvottelut ovat nyt juuttuneet paikoilleen. Kenelläkään ei juuri nyt tunnu olevan haluja tehdä uusia avauksia tai lähteä kiskomaan neuvotteluja uuteen vaiheeseen. Kööpenhaminan epäonnistuminen heikentää ilmapiiriä entisestään.

- EU ei ole saanut juuri kiitosta siitä, että se on ollut aloitteentekijänä neuvotteluissa. Se vetäjän rooli ei ole kovin kiitollinen posti. Kyllä EU silti pyrkii parhaansa tekemään ja olemaan se taho, joka vie neuvotteluja eteenpäin, arvioi Sirkka Haunia.

Ilmastoneuvotteluja jatketaan vasta kesäkuun alussa Saksassa eikä ainakaan vielä ole sovittu ylimääräisistä neuvotteluista. Kiina, Intia, Brasilia ja Etelä-Afrikka tosin ovat esittäneet useiden ylimääräisten neuvottelukokousten järjestämistä tämän vuoden aikana.

Seuraava suuri ilmastokokous on joulukuussa Meksikossa, mutta harva enää uskaltaa toivoa, että sielläkään saataisiin laillisesti sitova ilmastosopimus aikaan.

- Se on kyllä mahdollista, mutta tämän päivän asetelman valossa se ei ole todennäköistä, arvioi Sirkka Haunia onnistumismahdollisuuksia.

Katso Päivi Mäki-Petäjän raportti

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat