Mainos

Maaseuturahoista ei vielä saatu ratkaisua

Maaseudun kehittämisrahoilla on kustannettu lähinnä maatilojen ympäristöohjelmia ja luonnonhaittakorvauksia.

Ratkaisut kansallisesta maaseuturahoituksesta jäävät ensi viikkoon. Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma ja maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja neuvottelivat aiheesta tänään Naantalin Kultarannassa, mutta tuloksia ei vielä syntynyt.

- Keskusteluja jatketaan heti ensi viikon alussa, valtiosihteeri Pertti Rauhio valtiovarainministeriöstä kertoo.

MTK kiirehti hallitukselta päätöstä vielä tällä viikolla. Heinäluoma sen sijaan asetti aiemmin takarajan elokuun alun budjettiriiheen, sillä maaseuturahat sisältyvät joka tapauksessa budjettiin. Rauhion mukaan sopua haetaan mahdollisimman pian, mieluiten jo ennen riihen alkua.

Kansallisissa maaseuturahoissa on kyse noin sadasta miljoonasta eurosta, jotka Suomi on tähän asti vuosittain saanut EU:lta. Suomen osuus EU:n maatalousrahoista kutistui tuolla summalla, koska EU:n laajentuessa unionin tukea suunnattiin enemmän uusiin jäsenmaihin.

Hallitus lupasi kevään kehysriihen yhteydessä korvata menetyksen siten, että sen vaikutus viljelijöiden tulotasoon jäisi mahdollisimman pieneksi. Tarkkaa summaa ei silloin vielä lyöty lukkoon, koska EU-tukien tasokin ratkesi vasta kesäkuussa. Asia ehti kuitenkin aiheuttaa maaliskuussa pienen kriisinpoikasen päähallituspuolueiden keskustan ja SDP:n välille.

Maaseudun kehittämisrahoilla on kustannettu lähinnä maatilojen ympäristöohjelmia ja luonnonhaittakorvauksia. MTK:n mielestä ympäristöohjelmaa pitäisi voida jatkaa nykyisessä laajuudessa, mikä edellyttäisi EU-tukien täyttä korvaamista kansallisin varoin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.