Maaseutu kohoaa naisilla ja lannalla

Maaseutua yritetään pitää elävänä ja kohottaa elinoloja tukemalla naisyrittäjiä sekä hyödyntämällä lantaa biokaasuksi. Muunmuassa nämä keinot sisältyvät hallituksen tänään hyväksymään maaseutuohjelmaan.

Hallitus hyväksyi tänään nelivuotisen ohjelman, jolla se pyrkii kohentamaan maaseudun oloja. Elinvoimainen maaseutu -ohjelma lupaa parannusta muun muassa maaseutuyritysten neuvontaan ja rahoituspalveluihin. Maa- ja metsätalousministeriön ja sisäministeriön johdolla valmisteltu ohjelma sisältää peräti 67 keinoa.

Ohjelmalla halutaan tukea erityisesti naisyrittäjyyttä. Tavoitteena on perustaa naisyrittäjyysverkosto jokaiseen maakuntaan.

Hallituksen maaseutuohjelma sisältää myös toimia, jotka auttavat lasten ja nuorten asemaa ja parantavat maaseudun peruspalveluja. Lisäksi halutaan selvittää esimerkiksi lannan sisältämän metaanin hyödyntämistä biokaasuna ja energiapuun nykyistä tehokkaampaa käyttöä.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Mannisen (kesk.) mielestä maaseutuohjelma on tärkeä osa aluepolitiikkaa.

-Maaseutualueet ja niiden toimijat on saatava täysipainoisesti mukaan aluekehitystyöhön.

Mannisen mukaan ohjelma on onnistunut myös siinä, että esitettyjen toimien takana ovat eri ministeriöt.

-Maaseudun kehittäminen nähdään yhteisenä, hallintorajat ylittävänä asiana.

Ohjelmassa kannetaan huolta esimerkiksi hoivapalvelujen saatavuudesta maaseudulla. Lääkkeeksi ohjelma tarjoaa esimerkiksi koulutuksen joustavuutta: opintoja täytyy voida suorittaa joustavasti eri oppilaitoksissa ja myös käytännön harjoittelulla.

Syrjäisillä alueilla asuvat nuoret joutuvat lähtemään lukioon tai ammatilliseen koulutukseen pitkänkin matkan päähän, mikä voi monelle olla kova paikka. Ongelman ratkaisuksi on esitetty oppivelvollisuusikärajan nostamista yhdellä vuodella.

Toisaalta muistetaan myös matkailu. Retkeily- ja kelkkailureitit täytyy pitää kunnossa ja kylämatkailua kehittää valtakunnallisella verkostolla. Metsien monimuotoisuuden turvaamista laajennetaan Etelä-Suomen metsien Metso-suojeluohjelman pohjalta.

Nämä keinot käyttöön

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat