Mainos

Maaseudun yksityistiet kehnossa kunnossa

Yksityisteitä on Suomessa kaikkiaan noin 350 000 kilometriä.

Suomen yksityistiet ovat joutumassa rapakuntoon. Suomen Tieyhdistyksen arvion mukaan vain kolmasosa tai neljäsosa yksityisteistä on käyttötarkoitukseensa nähden hyvässä kunnossa.

Tieyhdistyksen toimitusjohtajan Jaakko Rahjan mukaan maaseudun pikkuteiden rappion taustalla on ennen kaikkea se, että niiden valtionapua leikattiin rajusti kymmenkunta vuotta sitten. Silloisesta lamasta on noustu, mutta yksityisteiden rahoitus ei ole palautunut ennalleen.

Apua kaivataan valtion rahapussista, mutta myös tiekuntien oma-aloitteellisuus on tarpeen. Rahjan mukaan yksityisteiden kulut tulisi jakaa suunnilleen tasan valtion, kuntien ja tiekuntien kesken.

Tiekunnat ovat rahapulassaan vuosikaudet laiminlyöneet teidensä kohentamista, ja seuraukset näkyvät nyt. Kun esimerkiksi ojia ei pidetä kunnossa, tiet vettyvät ja kestävät yhä huonommin ajoneuvojen painoa.

- Kyse on tietysti myös asenteista. Tiekuntien pitäisi ajatella enemmän sitä, miten saamme tiemme nykyaikaiseen kuntoon. Yksityisteiden pohjanahan ovat edelleen 1960-luvun lehmipolut, sanoo Rahja.

Yksityisteitä on Suomessa kaikkiaan noin 350 000 kilometriä. Valtion tieverkostoa taas on noin 80 000 kilometriä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.