Mainos

Maaseudun pienyritykset tärkeä työllistäjä

Maaseudulla toimivat pienyritykset työllistävät lähes kymmenen prosenttia työvoimasta. Maatalouden osuus tästä on kuusi prosenttia ja muiden pienyritysten lähes neljä prosenttia.

Pitkällä tähtäyksellä maataloudesta toimeentulonsa saavien yrittäjien määrä vähenee ja viljelijäperheiden tulorakenne monipuolistuu. Yhä useamman viljelijäperheen jäsenet käyvät palkkatyössä kodin ulkopuolella tai perhe hankkii tuloja maatalouden ulkopuolisista tulolähteistä.

Näin kertoo Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen (MTTL) selvitys, jossa kartoitettiin maaseudun yritystoimintaa. MTTL selvitti maaseudun yritystoimintaa yhdessä Tilastokeskuksen sekä maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen kanssa. Luvut perustuvat vuosien 1996 ja 1997 tietoihin.

Maaseudun noin 142 000 yritystä voidaan tutkimuksen mukaan jakaa kolmeen ryhmään. Ne ovat perustuotantotilat, monitoimitilat ja maatilaan liittymättömät pienyritykset.

Yksinomaan maatilataloutta harjoittavia tiloja on 65 000 ja monitoimitiloja noin 23 000. Monitoimitiloilla harjoitetaan perinteisen maatalouden ohella muuta pienyritystoimintaa esimerkiksi koneurakointia, rakentamista, maatilamatkailua ja puutuotteiden valmistusta.

Muita maaseudun pienyrityksiä on noin 53 000. Ne hoitavat kuljetuksia, käyvät kauppaa ja rakentavat. Majoitus- ja ravitsemuspalvelua tarjoaa noin viisi prosenttia yrityksistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.