Maapallon koskemattomat metsäalueet hupenevat vauhdilla

Neljä viidesosaa maapallon alkuperäisistä metsistä on jo kadonnut ja viimeinenkin viidennes hupenee vauhdilla, varoittaa maailman luonnonvaroja seuraava amerikkalainen World Resource Insitute. Instituutti kertoikin tänään Washingtonissa uudesta, maailmanlaajuisesta koskemattomien metsien seurantaprojektista Global Forest Watchista. Sen avulla pyritään saamaan mahdollisimman tarkka kuva maailman luonnonmetsien tilasta.

Tavoitteena on kartoittaa seuraavan viiden vuoden aikana 21 maan metsät. Selvitys kattaisi noin 80 prosenttia vielä hakkaamattomista metsistä. Järjestö yrittää kerätä mahdollisimman paljon tietoja satelliittikartoituksen ja tietokonekartoituksen avulla tietokantaan, jota kaikki metsien tilasta kiinnostuneet voisivat hyödyntää.

Lisää läpinäkyvyyttä

World Resource -instituutin puheenjohtaja Bill Ruckelshousen mukaan metsien seurantaprojekti ei olisi onnistunut vielä viisi vuotta sitten.
-Se on nyt todellisuutta, sillä paikalliset kansalaisryhmät ovat laajentuneet, Internet on yleistynyt, erilaiset digitaalitekniikat ovat laajasti käytössä ja myös uudentyyppinen yhteistyö yritysten, hallitusten ja ympäristöryhmien välillä on käynnissä, sanoo Ruckelshouse. Metsäprojekti myös moittii maailman valtioita siitä, että metsien tilasta on hankala saada luotettavia tietoja. Lisää läpinäkyvyyttä tarvitaan, jotta voitaisiin seurata jäljellä olevien luonnonmetsien tilaa.

Kanadan metsien tila arveluttava<?LL_ARTICLEIMG ID=10070 ALIGN=RIGHT>

tänään julkaistujen tietojen mukaan Kanadan metsiä hakataan surutta. Kanada on yhä maailman johtava sahatavaran viejä ja valtaosa hakkuista tapahtuu koskemattomissa metsissä. Kaivostoiminta, teiden rakentaminen ja öljynporaus tuhoavat ikimetsää.

Keski-Afrikkaa koskevien tietojen mukaan Kamerunin ja Gabonin metsiäkin hakataan kiihtyvällä vauhdilla. Kamerunissa ranskalaisilla metsäyhtiöillä on hallussaan kolmasosa maan hakkuuluvista. Maailmanlaajuisessa metsäseurannassa ovat jo mukana myös Venäjä, Indonesia, Venezuela ja Chile. Metsäprojektin johtajan Dirk Bryantin mukaan ensin yritetään saada mukaan kaikki ne maat, joiden alueella on yhä runsaasti metsää. Yhdysvallat ei ole vielä mukana ja siihen on Bryantin mukaan hyvä syy:
-Me olemme jo munanneet: pääosa meidän koskemattomista metsistämme on jo menetetty.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat