Mainos

Maanviljely kiinnostaa suomalaislapsia

Suomalaislapset ovat muita Euroopan lapsia kiinnostuneempia maataloudesta. Tuoreen selvityksen mukaan melkein kolme kymmenestä suomalaislapsesta haluaisi maanviljelijäksi. Keskimäärin EU-maiden lapsista maanviljelijän ammattiin tahtoisi vain yksi kymmenestä.

Euroopan lasten maataloustietoudesta tehtyyn kyselyyn haastateltiin 2400 9-10 vuotiasta lasta - Suomesta 113.

Lapsien tiedot maataloudesta vaihtelevat. Neljännes lapsista Englannissa ja Hollannissa uskoo appelsiinien ja oliivien kasvavan kotimaassaan. Viidennes lapsista Suomessa ja Ruotsissa uskoo persikoiden kasvavan kotimaassaan.

Eläimet kiinnostavat tyttöjä

Kosovoon lennätetään sveitsiläislehmiä

Eurooppalaiset lapset ovat kiinnostuneita maataloudesta, mutta heidän tietonsa elinkeinosta ovat varsin yksipuolisia. Lasten käsitykset maatilan elämästä keskittyvät eläintenhoitoon, ja tiedot ruoan alkulähteestä ovat puutteelliset.

Eläimistä kiinnostuneet tytöt osoittavat kyselyssä poikia suurempaa halukkuutta maanviljelijän ammattiin. Maatilan työt liittyvät useimpien lasten mielestä eläinten ruokintaan ja lypsämiseen. Maanviljelijä on lasten silmissä kuin Piippolan vaari, ystävällinen ja huolehtivainen, joskin kiireinen setähahmo.

Suurimmalla osalla lapsista on tuottajajärjestön tulkinnan mukaan jokseenkin realistinen näkemys maataloudesta. Lapset myös ymmärtävät, että maanviljely on kolmen viime sukupolven aikana muuttunut rajusti. Tiedon taso kuitenkin heittelehtii. Lapset esimerkiksi tunnistavat EU:n alueella viljeltävät lajit, kuten perunat ja tomaatin, mutta eksoottisempien lajien, kuten hedelmien alkuperämaata ei tiedetä.

Suurin osa lapsista tietää, että kasvi tarvitsee kasvaakseen vettä, valoa ja maata. Myös lannoitteet tiedettiin. Sen sijaan torjunta-aineista ei tiedetty. Lähes 70 prosenttia vastanneista ei osannut vastata kysymykseen, mitä torjunta-aineet ovat. Vähiten torjunta-aineista tietävät suurkuluttajamaiden eli Hollannin ja Tanskan lapset, parhaiten Kreikan ja Italian lapset.
(MTV3-STT)
Annika Nurmala kertoo mikä maalaiselämässä suomalaislapsia viehättää Huomenta Suomessa (1 16")

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.