Mainos

Maanpaossa ollut ex-pääministeri palasi Pakistaniin

Kansanjoukot ovat kerääntyneet odottamaan maanpaossa olleen ex-pääministerin paluuta.

Pakistanin entisen pääministerin Benazir Bhutton kotiinpaluuta varjostavat murhauhkaukset ja korruptioepäilyt, joita presidentti Pervez Musharrafin armahdus ei ole pyyhkinyt pois. Korkein oikeus ei ole vielä päättänyt, oliko Bhutton armahdus lainmukainen.

Tämänpäiväinen kotiinpaluu oli kuitenkin tunteikas satojentuhansien kannattajien juhla. Korruptiosyytteiden takia vapaaehtoiseen maanpakoon lähtenyt Bhutto kyynelehti astuessaan kotimaansa maaperälle.

- Olen köyhien johtaja ja elän ja kuolen heidän kanssaan, Bhutto sanoi suudeltuaan Koraania.

Hänen saattueensa matoi tuntikaupalla tungeksivien kannattajien meressä.

Sindhin maakunnan periltä Karachiin matkannut Imdad Chandio kertoi myyneensä kaikki vuohensa päästäkseen katsomaan Bhutton paluuta kahdeksanvuotisesta maanpaosta. Punjabista nelipäiväisen bussimatkan taittanut Waris Ali vakuutti Bhutton heittävän kenraalit ulos ja pystyttävän demokratian uudelleen.

"Demokratian ja diktatuurin tienhaara"

Bhutto on nimennyt tavoitteekseen demokratian palauttamisen maahan - mahdollisesti yhteistyössä sotilaskaappauksessa valtaan nousseen Musharrafin kanssa. Kaksikko ei ole kuitenkaan vielä sopinut yhteistyöstä lopullisesti, ja Musharrafin taannoinen uudelleenvalinta presidentiksikin on korkeimman oikeuden puntarissa.

Bhutto hakee oppositiossa olevalle Pakistanin kansanpuolueelleen (PPP) hallitusvaltakirjaa tammikuun parlamenttivaaleista. Hänen nousunsa pääministeriksi kolmatta kertaa edellyttäisi sekin lainmuutosta, sillä perustuslaki rajaa kaudet kahteen.

- Olen oppinut paljon 20 vuodessa, mutta taistelemme edelleen diktatuuria vastaan ja haluamme eristää äärimielisyyden, Bhutto linjasi tänään viitaten islamisteihin.

Al-Qaida ja Taleban ovat uhanneet Amerikan kätyriksi leimaamansa Bhutton henkeä. Tappouhkausten takia Bhuttoa oli suojaamassa 20 000 hengen vahvuinen turvaorganisaatio. PPP on perustanut 5000-miehisen henkivartiokaartin.

Islamilaisen maailman ensimmäinen naispääministeri

Liki 20 vuotta sitten Benazir Bhuttoa juhlittiin edistyksen airuena - islamilaisen maailman ensimmäisenä naispääministerinä, joka valittiin lisäksi demokraattisesti.

Benazir seurasi politiikkaan pääministeri-isäänsä Zulfikar Ali Bhuttoa, jonka ura päättyi sotilasvallankaappaukseen ja teloitukseen vuonna 1979. Tytär joutui vankilaan liki viideksi vuodeksi ja sen jälkeen ensimmäiseen maanpakoon. Hän palasi kotiin isänsä syrjäyttäjän, kenraali Zia ul-Haqin, saatua surmansa vuonna 1988.

Bhutto nousi isänsä perustaman Pakistanin kansanpuolueen johtajana kahdesti pääministeriksi (1988-99 ja 1993-96), ja kahdesti presidentti erotti hänet korruptiosta epäiltynä. Kavallus- ja rahanpesuepäilyt seuraavat edelleen Bhuttoa ja hänen aviomiestään Asif Zardaria.

Benazir Bhutto syntyi vauraaseen maanomistajaperheeseen Sindhin maakunnassa vuonna 1953. Hän kävi kristillistä koulua ja jatkoi opintoja Oxfordissa ja Harvardissa. Nelilapsien perheen esikoisen etunimi merkitsee "ainoalaatuista".

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.