Mainos

Maanlaajuinen paperilakko vältettiin

Paperiteollisuutta tänään uhannut lakko peruuntui, kun riidan osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen sovintoesityksen. Sopu syntyi yöllä kello kaksi eli vain neljä tuntia ennen lakon alkamista. Tehtaiden alasajo ehdittiin jo aloittaa, joten tuotantohäiriöiltä ei vältytty.

Molemmat osapuolet, Nokian Paperi Oy:n kunnossapidosta vastaava ABB Service sekä sen puolitoista viikkoa lakossa olleet huoltomiehet ilmoittivat olevansa tyytyväisiä sopimukseen. Sopimuksessa on myös SAK:laisen Paperiliiton puheenjohtajan Jarmo Lähteenmäen (sd.) nimi.

Sopimuksessa on osia sekä paperiteollisuuden että metallialan työehtosopimuksesta. Kyseessä on kokonaisuus, johon kuuluu yli 70 sivua käytännön työehtoja ja lisäksi kaksi liuskaa neuvottelujärjestyksestä, mikäli sopimuksen tulkinnasta tulee riitaa.

Sopimus on voimassa kuluvan tupo-kauden eli tammikuun loppuun 1998. Lähteenmäki korostaa, että sopimus ei ratkaise ulkopuolisen työvoiman käytön periaatteita, mitä Paperiliitto on korostanut keskeisimpänä alakohtaisena ongelmanaan.

Eilisaamusta lähtien neuvotteluja käytiin yhtämittaisesti noin 17 tuntia.

Lakkoneuvottelujen etenemistä seurattiin valtakunnassa huolestuneina eri tasoilla. Eilen myös pääministeri Paavo Lipponen (sd.) oli yhteydessä kiistan osapuoliin. Palkansaajien keskusjärjestön SAK:n johto seurasi tilannetta ja teollisuuden TT:n työvaliokunta oli koolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.