Mainos

Maanjäristyksen uhreja jo yli 150

Sairaalalähteiden mukaan Italian maanjäristyksessä on kuollut yli 150 ihmistä ja kymmeniä on loukkaantunut. Lisäksi ainakin 50 000 ihmistä on jäänyt ilman kotia ja useita on yhä loukussa talojen raunioissa. Vaurioituneita rakennuksia on ainakin 15 000.

Italian aamuinen maanjäristys on "saattanut käytännöllisesti katsoen tuhota kokonaisia kaupunkeja", kertoo maan hallituksen edustaja uutistoimisto Reutersin mukaan. Pahinta tuhoa järistys on aiheuttanut L'Aquilan kaupungissa Abruzzon alueella. Kyseessä on Italian pahin maanjäristys lähes 30 vuoteen.

Italialaistiedotusvälineet kertovat, että useat L'Aquilan kaupungin asukkaista ovat paenneet alueelta jälkijäristysten pelossa.

Voimakkuudeltaan 6.3 Richterin asteikolla olleen järistyksen keskipiste oli noin 85 kilometriä Rooman koillispuolella. BBC:n mukaan järistys tuntui Roomassa ja Napolissa asti.

Järistysalueella oli kaksi pienempää järistystä eilen, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoja.

Järistys ennustettiin jo kuukausi sitten?

Italialainen tiedemies sanoo ennustaneensa Aquilan alueella tapahtuvan maanjäristyksen jo viikkoja sitten, mutta viranomaiset eivät ottaneet varoitusta tosissaan.

Italian hallitus on kieltänyt seismologi Gioacchino Guilianin tekemän ennustuksen tieteelliset perusteet, mutta Guiliani vaatii anteeksipyyntöä ja maineensa puhdistamista.

Guilianin ennustus perustui raadonpitoisuuksien mittaamiseen seismisesti aktiivisilla alueilla sekä tammikuussa alkaneiden pienten järistysten tutkimiseen.

Pakettiautot kiertelivät jo kuukausi sitten varoittaen alueen asukkaita suuresta järistyksestä. Guilianista tehtiin kuitenkin ilmoitus, jonka mukaan "hän levittää paniikkia", ja hänet pakotettiin poistamaan järistysennusteet internetistä.

- Nyt minulle on tullut pahoitteluja. On ihmisiä, joilla on nyt asioita omallatunnollaan, Guiliani sanoo italialaisen sanomalehden La Repubblican verkkosivuilla.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi on peruuttanut Moskovan-matkansa maanjäristyksen vuoksi.

Italia sijaitsee kahden mannerlaatan risteyskohdassa. Näin voimakkaat maanjäristykset ovat kuitenkin maassa melko harvinaisia. Vuonna 1997 maanjäristys surmasi 13 ihmistä Keski-Italiassa.

Viimeisen sadan vuoden aikana Italiassa on kuitenkin kuollut yli 124 000 ihmistä maanjäristysten ja niitä seuranneiden hyökyaaltojen seurauksena. Pahin järistys tapahtui vuonna 1908, jolloin 7,2 richterin järistys ja hyökyaalto tappoi yli 82 000 ihmistä Sisiliassa.

(MTV3-Reuters)

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 6.4.2009)

Kaupunki raunioina

Päivän mittaan järistysalueella on aloitettu raivaustyöt

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.