Maaningan palo suuronnettomuustutkintaan

Pohjois-Savon Maaningalla yöllä sattuneessa vanhusten palvelutalon tulipalossa menehtyi viisi vanhusta. Palossa loukkaantui lisäksi yksi ihminen, jolla ei ole hengenvaaraa. Surmansa sai kolme iäkästä naista ja kaksi miestä. He olivat syntyneet 1910- ja 1920-luvuilla.

Palanut huone

-Vainajien nimiä emme pysty vielä antamaan julki. Asiaa selvittelemään asetetaan suuronnettomuuksien tutkintalautakunta ensi torstaina, kertoi oikeusministeriön onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Kari Lehtola. Mitään syttymissyytä ei Lehtolan mukaan ole vielä suljettu pois.

Palokunta sai hälytyksen kunnan keskustaajamassa sijaitsevaan Palvelukoti Viljamiin kello 23:n jälkeen illalla. Palo saatiin hallintaan vasta aamuyöllä. Palvelutalon asukkaita jouduttiin tuomaan sairaalasängyissä pihalle pikkupakkaseen, lisäksi palomiehet vetivät joitakin asukkaita ikkunoista patjoilla ulos. Taloa tyhjennettiin kun sisätilat olivat jo täynnä savua.

Palo levisi rajahdysmaisesti

Lisäksi lähistön taloista jouduttiin evakuoimaan viitisenkymmentä ihmistä. Palaneessa palvelutalossa oli 23 pitkäaikaisasukasta, joiden keski-ikä on 80 vuotta. Asukkaista 13 oli palvelutalon dementiaosastolla.
Tuhoutunut Maaningan palvelutalo oli valmistunut vasta viime kesänä ja 9,6 miljoonaa markkaa maksanut talo vihittiin käyttöön viikko sitten. Talon turvajärjestelmät oli määrä esitellä ensi viikolla viranomaisille.


Keimo Lehtiniemen Seitsemän uutisten jutussa käydään läpi paloyön tapahtumia. Kommentoimassa kirkkoherra Jussi Huttunen, palomestari Arto Lappi, kunnaninsinööri Jaakko Väisänen ja Viljami-kodin asukas Toivo Mikkonen. (1.52)

"Palo ei pitäisi olla mahdollinen"

Pelastusviranomaiset ihmettelivät Maaningalla aamuyöstä, miten tuli saattoi levitä niin tuhoisasti vastavalmistuneessa vanhusten palvelutalossa.
-Tämän ei pitäisi olla mahdollista, sanoi Kuopion palopäällikkö Jorma Westerholm. Onnettomuustutkintakeskus tutkii paloa suuronnettomuutena.

Palo levisi rajahdysmaisesti

Tuli sai alkunsa erään miesasukkaan huoneesta. Hän menehtyi palossa. Mies oli tupakoitsija, mutta tupakoinnin mahdollisesta osuudesta ei vielä yöllä ollut mitään varmaa tietoa.

Kaksi yöhoitajaa oli töissä palon syttyessä. Toinen heistä yritti pelastaa miehen, jonka huoneessa tuli oli valloillaan. Savun ja kuumuuden takia hoitaja joutui perääntymään. Perushoitaja Ulla Merta ja osastoapulainen Helena Ruuskanen tekivät iltakierron palvelutalo Viljamissa kello 22.45. Silloin kaikki näytti olevan kunnossa. Sen jälkeen naiset menivät kahville samassa rakennuskompleksissa sijaitsevaan kunnan palvelukeskukseen.

"Yöpöytä ja sänky tulessa"

Palohälytin keskeytti naisten kahvihetken.
-Riensin Viljamin aulaan. Se oli savun peitossa. Paikalla oli erään asukkaan tytär ja hänen kanssaan menimme huoneeseen, josta tuli savua, Ulla Merta kuvaili yöllä.
-Yöpöytä ja sänky olivat tulessa. Yritimme saada asukkaan ulos, mutta savu ja kuumuus pakottivat perääntymään. Minun oli pakko sulkea ovi, hän kertoi. Naiset saivat vietyä yhden asukkaan palvelukeskuksen puolelle. Palomiehet evakuoivat muut asukkaat.

Palo-ovet olivat auki

Merta kertoi, että heillä oli vaikeuksia saada palo-ovet suljetuksi. Hänen mukaansa ne oli sidottu jollakin narulla. -Meni kai viisi minuuttia, että saimme palo-ovet kiinni, hän sanoi. Pelastusviranomaiset eivät yöllä osanneet ottaa kantaa asiaan. Palo-ovet pitäisi ehdottomasti saada kiinni.

Viljamissa oli 13 asukasta dementikkojen osastolla ja 10 asukasta omissa huoneissaan. Lisäksi paikalla oli yksi omainen. Asukkaitten keski-ikä on 80 vuotta. Suurin osa heistä on liikuntarajoitteisia. Viereisessä palvelukeskuksessa oli 25 potilasta.

Potilaita suojaan sairaalasängyissä

Vanhuksia kuljetettiin turvaan potilassangyissa

Palomiehet ryhtyivät tyhjentämään rakennusta. Ihmisten evakuointia johti Kuopion palokunnan lääkintämies Antti Lindqvist.
-Kun tulin paikalle, suurin osa potilaista oli jo sairaalasängyissä ulkona. Sen jälkeen heitä kuljetettiin sängyissä muutama sata metriä seurakuntatalolle ja kirkkoherranvirastoon, Lindqvist kertoi.

Ulkona oli pakkasta viitisen astetta. Asukkaita kuljetettiin käsipelillä siksi, että pelastajat eivät vielä tienneet, paljonko talossa oli väkeä, ja sairaankuljetuskalustoa piti olla sitä varten varalla. Osa ihmisistä vietiin hoidettavaksi Siilinjärven ja Maaningan terveyskeskuksen vuodeosastolle Siilinjärvelle.

Vain yksi Viljamin asukas loukkaantui palossa. Hän sai pahan häkämyrkytyksen. Kukaan pelastuneista ei saanut palovammoja. Uhrien määrää ei muutamaan tuntiin tiedetty varmasti. Varsin pian ulos saatiin neljä vainajaa. Yksi kuolonuhreista löytyi myöhemmin.

Talo vihittiin viime viikolla

Maaningan palotuhoja

Maaningan Vanhustentaloyhdistys ry:n palvelutalo Viljami valmistui viime kesänä, jolloin asukkaat muuttivat sinne. Virallisesti se vihittiin käyttöön viime viikolla. Maaningan kunnaninsinööri Jaakko Väisäsen mukaan ensi viikolla piti esitellä talon turvallisuussuunnitelman tarkastus. Talo maksoi 9,6 miljoonaa markkaa.

Hallitus esitti pahoittelunsa

Sisäasiainministeri Kari Häkämies ja peruspalveluministeri Eva Biaudet esittivät tuoreeltaan hallituksen puolesta osanoton tulipalossa menehtyneiden omaisille. Hallituksen antamassa tiedotteessa todettiin samalla, että pelastus- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaiset ovat ryhtyneet välittömästi toimiin tarpeellisen tuen antamiseksi tuhosta kärsimään joutuneille.

Kari Häkämies ja Kari Lehtola

Ministeri Häkämies saapui palopaikalla Maaningalle jo puolenpäivän aikaan ja sai selvityksen pelastustyöstä. Hän totesi tapahtuneen järkyttäväksi Pelastusviranomaiset ja poliisi kuitenkin tekivät sisäministerin mukaan kaiken mahdollisen ihmishenkien pelastamiseksi.

Ministeri Kari Häkämies ja Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Kari Lehtola takaavat perusteellisen selvityksen tapahtuneesta sekä yleensäkin selvityksen vanhusten palvelutalojen paloturvallisuudesta. Harri Ekholminjuttu Seitsemän uutisissa. (1.45)

Maaningan tulipalo on yksi lähihistoriamme pahimpia

Eniten ihmishenkiä itsenäisyyden ajalla on menetetty yhdessä tulipalossa vuonna 1966 Lapinlahdella. Tuolloin tuli tuhosi Lapinlahden kunnalliskodin mielisairasosaston ja kaikkiaan 31 ihmistä menehtyi.

Toiseksi tuhoisin itsenäisyyden ajan tulipaloista oli Virroilla vuonna 1979 riehunut vanhainkotipalo. Liekkien uhriksi joutui silloin 27 vanhainkodin asukasta.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat