Mainos

Maan tapa – muotoseikat kunnossa, eettisyys kyseenalaista

Poliittisten virkanimitysten lopettaminen on vaikeaa. Poliittiset puolueet käyttävät yhteiskunnallista valtaa, ja virkanimitys on yhdenlaista vallankäyttöä, sanoo julkisjohtamisen professori Ari Salminen Vaasan yliopistosta.  

Salmisen mukaan puolueiden lupaukset lopettaa virkanimitykset, kuten tänään on jo Kevaan liittyen luvattu, eivät ole uskottavia. 

Onko poliittisen nimityksen takana "maan tapaa" tai "sulle mulle"-menettelyä vallassa olevien puolueiden sisälla tai kesken?

– Jos syntyy vastavuoroisuutta ja niin sanottua poliittista kiitollisuudenvelkaa valta-asemista, niin silloin poliittinen virkanimitys muuttuu korruptioksi, Salminen määrittelee. 

Maan tapoja voidaan muuttaa, hän uskoo. 

– Yksi tapa on alkaa toimia itse niin että tällaiset toimintamallit eivät ole hyväksyttäviä eivätkä mahdollisia. Toinen on oikeusviranomaisten arvio tilanteista ja siitä, menevätkö päätökset lakien mukaan.

Poliittisessa nimityksessä toteutuvat yleensä muotoseikat, miltä nimitys vaikuttaa eettisestä näkökulmasta. Miksi pätevämpi hakija virkaan syrjäytyy, Salminen pohtii.

Kevaankin liittyen hän tuo esiin kaksi seikkaa: millaisilla eettisillä pelisäännöillä tai koodeilla Kevassa toimitaan.

Toiseksi, johtotehtävissä olevilla henkilöillä pitää olla moraalitaju siitä miten yhtiössä toimitaan. Jos erilaiset johtajien järjestelyt tulevat julkisuuteen, niiden pitäisi kestää päivänvaloa.

– Kevassa on ilmeisesti toimittu kuten on toimittu ja totta kai jonkinlaisten säännösten rajoissa menty. Tuskin siellä on mitään jyrkkää laittomuutta, mutta epäeettisyyttä ja korruptiivisia piirteitä on selvästi ilmassa, mutta se on toinen juttu.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.