Mainos

Maan myynti venäläisliikemiehelle puhuttaa Saarijärvellä

Keski-Suomessa Saarijärven kaupunki hieroo parhaillaan maakauppoja pietarilaisen liikemiehen kanssa yli 70 hehtaarin suuruisesta maaomaisuudesta. Sijoittaja Denis Fokin sanoo pystyttävänsä Ahvenlammen alueelle muutamassa vuodessa yli kolmesataa luksusloma-asuntoa.

Saarijärven kaupunginjohtaja Janne Kinnunen on hankkeesta innoissaan.

-Jos suunnitelmat toteutuvat, meidän kiinteistöverotulomme voivat nousta useilla sadoilla tuhansilla euroilla. Alkuperäisten laskelmien mukaan hanke toisi tänne kymmeniä työpaikkoja ja sitä kautta ansioverotuloja ja työtä ja toimeentuloa täällä asuville ihmisille, Kinnunen arvioi.

Kuntapoliitikot odottavat innolla rahavirtoja, mutta kaupan olevan Ahvenlammen lähialueiden asukkaita hanke ihmetyttää. He ovat muun muassa epäilleet, toteutuvatko luvatut hankkeet koskaan todellisuudessa. Asukkaat ovat myös kysyneet, miksei maita vuokrata myynnin sijasta.

-Maanmyynti on yksi toimenpide, jolla kuntataloutta tasapainotetaan, kaupunginjohtaja Kinnunen selittää.

Ostajien taustat kunnille kysymysmerkkejä

Saarijärven tapaus on vain yksi monista. Suomalaiset ovat parin viime vuoden aikana tehneet venäläisten kanssa kiinteistökauppoja yhä kiihtyvään tahtiin. Myytävien maa-alueiden koko on kasvanut, kun yksityishenkilöiden lisäksi maitaan ovat ryhtyneet realisoimaan myös kunnat, seurakunnat, yritykset ja muut yhteisöt.

Keski-Suomeen ilmiö on vasta rantautumassa, mutta esimerkiksi Etelä-Savossa kunnat ovat saaneet venäläisille myymistään maa-alueista jopa kolme kertaa alueen markkinahintoja suurempia summia. Monissa Etelä-Savon kunnissa jo puolet kaikkien kiinteistökauppojen euroista tulee venäläisiltä.

Korkean työttömyyden ja talousvaikeuksien kanssa kamppailevat kunnat tarttuvat hanakasti venäläisten tarjoamaan vetoapuun. Itä-Suomessa myyntiin on pantu kuntien edustushuviloita, järvenrantapaikkoja ja metsiä. Metsäalueitaan ovat myyneet myös seurakunnat.

Kuka Saarijärven kauppaa suunnitteleva venäläissijoittaja on, ja keneen hänellä on yhteyksiä?

Katso 45 minuuttia MTV3-kanavalla klo 20.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.