Mainos

Maan kaltainen planeetta löytyi 20 valovuoden päästä

Tutkijat arvioivat Vaa'an tähtikuviossa sijaitsevan planeetan lämpötilan sellaiseksi, että vesi voisi olla siellä nestemäisessä muodossa.

Eurooppalaiset tähtitieteilijät kertovat löytäneensä planeetan, joka on tähän saakka havaituista eniten maan kaltainen.

Planeetta kiertää punaista kääpiötähteä Vaa'an tähtikuviossa noin 20 valovuoden päässä maasta. Planeetta on massaltaan viisi kertaa maan kokoinen mutta kiertää tähteään 14 kertaa lähempänä kuin maa kiertää aurinkoa. Yksi kierros kestää vain 13 vuorokautta.

Koska tähti, jota planeetta kiertää, on melko "viileä", planeetta ei korvennu sen säteilyssä. Tutkijoiden mukaan lämpötila planeetan pinnalla voisi olla nollan ja 40 celsiuksen välillä, joten vesi voisi esiintyä siellä nestemäisessä muodossa. Vesi on tärkein edellytys elämän syntymiselle. Planeetan pinnalla voisi periaatteessa olla jopa valtameriä.

Suurin osa tähän saakka löydetyistä planeetoista on ollut Jupiterin kaltaisia elinkelvottomia kaasujättiläisiä. Planeettaa ei voi nähdä suoraan teleskoopeilla, vaan sen olemassaolosta kertovat muutokset tähden liikeradassa. Löydöstä kerrotaan enemmän seuraavassa Astronomy and Astrophysics -lehden numerossa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.