Mainos

Maan hinta nostaa kiinteistöverotusta

Korotukset ovat jo voimassa suurimmassa osassa suuria kaupunkeja. Ensi vuonna korotukset astuvat voimaan myös pääkaupunkiseudulla. VTT:n mukaan tonttimaan verotusarvot Helsingissä jopa kaksinkertaistuvat.

Kiinteistöveroihin on tullut merkittäviä korotuksia kautta maan, kun Valtion tekninen tutkimuskeskus VTT on määritellyt verottajan toimeksiannosta tonteille uudet hinnat.

Suurin osa kaupungeista kantaa jo tonttien hinnannousulla kiritettyä kiinteistöveroa, muun muassa Lappeenranta. Edellisen kerran maapohjan hintaa tarkistettiin 10 vuotta sitten.

- Toki sen jälkeen on maakauppojen hinta kohonnut huomattavasti, ja nyt on tullut aika siirtää tämä maan arvon nousu osittain myös kiinteistöverotuksen perusteisiin, selvittää toimistopäällikkö Elvi Silvennoinen Lappeenrannan verotoimistosta.

VTT on laatinut uudet verotusperusteet suurimpien kaupunkien ja kasvukeskusten kaavoitetuille maa-alueille. Viimeisten joukossa työn alla on pääkaupunkiseutu, jossa juuri valmistuneen luonnoksen mukaan maapohjan rahalliset ohjearvot verottajalle jopa kaksinkertaistetaan. Tämän odotetaan nostavan reippaasti pääkaupunkiseudun kuntien kiinteistöverotuottoa, kuten kävi Lappeenrannassakin.

- Meille tulee lisää viime vuoteen nähden kiinteistöveroa noin 0,5 miljoonaa euroa, joka on kasvuna noin 6-7 prosenttia, kertoo Lappeenrannan kaupungin rahoitusjohtaja Vesa Matikainen.

Paitsi kaupungit ja kunnat, myös valtio hyötyy perintöveron muodossa siitä, että tonttimaan verotusarvoja hilataan lähemmäs kauppahintoja.

VTT käyttää tonttimaan uusia ohjearvoja määritellessään pohjana pääasiassa toteutuneiden kiinteistökauppojen hintatasoa. Etenkin Helsingissä verotusarvot laahaavat pahoin jäljessä tämän hetken hinnoista. Esimerkiksi Eiranrannassa rakennusmaata myydään 2000 eurolla per kerrosneliömetri, kun verotusarvo on jäänyt 600 euroon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.