Maallikoille valta jakaa kuolemantuomioita Japanissa

Japani on laittanut oikeusjärjestelmänsä remonttiin. Yksi näkyvimmistä - ja kiistellyimmistä - uudistuksista on valamiehistöjen tuominen mukaan rikosasioiden käsittelyyn.

Muutoksella halutaan kohentaa ihmisten luottamusta oikeuslaitokseen, jonka ratkaisuja on pidetty kansan oikeustajun vastaisina. Aiemmin syyllisyyden ja tuomion ovat käräjäoikeudessa ratkaisseet kolme tuomaria, mutta jatkossa mukana päätöksenteossa on myös kuusi valamiestä eli ns. maallikkotuomaria, jotka valitaan satunnaisesti kansalaisten joukosta.

Oikeusministeri Eisuke Morin mukaan uudistuksen tavoitteena on hyödyntää ihmisten tervettä järkeä. Samalla kannalla on maan korkein oikeus:

- Kun tavalliset ihmiset osallistuvat istuntoihin, istunnot tulevat ymmärrettävämmiksi ja lisäävät kansan luottamusta oikeusjärjestelmään, kuuluu oikeuden lausunto.

Kansalaiset epäilevät hanketta

Kaikki eivät ole lainkaan samaa mieltä. Monet lakimiehet ovat kauhistuneet uudistusta, sillä sen myötä maallikot saavat käytännössä vallan päättää ihmisten syyllisyydestä tai syyttömyydestä ja vielä määrätä näille rangaistuksen, jopa kuolemantuomion.

- Miten ihmeessä tavalliset ihmiset, joiden lakitietämys on erittäin vähäistä, voivat muka jakaa kuolemantuomioita? Se on aivan liian riskaabelia, aivan kuin antaisi amatöörien tehdä leikkauksia, moittii tokiolainen asianajaja Kimio Kajiyama.

Uudistuksen vastustajat pelkäävät myös, että jatkossa syyttäjät ja asianajajat yrittävät yhä pontevammin vedota maallikkotuomarien tunteisiin esimerkiksi esittelemällä verisiä kuvia rikospaikoilta.

Eikä kansakaan ole yksimielisesti hankkeen takana. Sanomalehti Yomiuri Shimbunin mielipidekyselyn mukaan 79 prosenttia ihmisistä ei halua maallikkotuomarin tehtävään. Uudistusta vastaan osoitettiin jopa hiljan mieltä Tokiossa.

- En halua tuomita toisia ihmisiä, sanoi Minoru Inoue, joka oli jo saanut kutsun tuomarintehtävään.

- Lähetin kutsukirjeen takaisin edes avaamatta sitä.

Ensimmäiset maallikkotuomarien oikeusistunnot on tarkoitus pitää heinäkuussa.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat